In de Effenaar in Eindhoven vond op woensdag 28 februari een legendarisch optreden plaats van de Britse band New Model Army. Al decennia lang staan ze bekend om hun knallende concerten, waarbij politiek geladen poëzie hand in hand gaat met een mix van folk, punk, rock en metal. Gevormd naar het revolutionaire leger van Olivier Cromwell, heeft de band sinds de jaren 80 een fanatieke en trouwe schare fans verzameld.

Het publiek was al wekenlang in afwachting van deze avond, waarop New Model Army hun nieuwste album ‘Unbroken’ live zou presenteren. De Grote Zaal van de Effenaar was goed gevuld met enthousiaste fans, die zich verheugden op een avond vol energieke muziek en diepgaande teksten.

Zodra de lichten dimden en de eerste akkoorden van ‘Coming or Going’ klonken, brak er een golf van opwinding door de zaal. New Model Army betrad het podium met een onmiskenbare présence, klaar om het publiek mee te slepen op een muzikale reis door de tijd.

Nummers van het nieuwe album ‘Unbroken’ werden afgewisseld met klassiekers uit hun uitgebreide repertoire, hoewel de grootste hits wonderwel werden overgeslagen. Elk nummer werd met ongekende passie en energie gebracht, waarbij frontman Justin Sullivan zijn kenmerkende raspende stem liet horen en de politiek geladen teksten tot leven bracht.

De mensen in het publiek, waarvan er relatief veel uit België en Duitsland waren overgekomen, reageerde enthousiast op elk nummer, met meezingen, dansen en zelfs crowdsurfen tot gevolg. De intense sfeer in de zaal was voelbaar, terwijl de band het ene na het andere hoogtepunt bracht.

Naarmate de avond vorderde, werd de band alleen maar krachtiger en intenser. Nummers als ‘Purity’ en  ‘Green and Grey’ werden ontvangen met oorverdovend applaus en gejuich van het publiek, dat geen genoeg leek te krijgen van de opzwepende muziek.

Toen het laatste nummer eindelijk werd ingezet, liet New Model Army een verpletterende indruk achter. Het publiek, uitgeput maar voldaan, verliet de zaal met een gevoel van euforie en dankbaarheid voor een avond vol muzikale magie.

Het optreden van New Model Army in de Effenaar zal nog lang in het geheugen gegrift staan van iedereen die erbij was. Met hun compromisloze muziek en ongeëvenaarde liveperformance hebben ze wederom bewezen waarom ze een van de meest invloedrijke bands uit de alternatieve scene zijn.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

New Model Army Setlist Effenaar Grote Zaal, Eindhoven, Netherlands, Unbroken Tour 2024

Deel: