ISE heeft zojuist samen met Bwana en Yesnomaybe ‘De Nieuwe Lichting 2024’ gewonnen. In België dé grote opstap naar een succesvolle carrière. Tijd om nader kennis te maken met het pas achttienjarige talent.

We spraken elkaar afgelopen week in een platenzaak in Hasselt, waar ze een kort optreden zou geven. Ze zat nog midden in de campagne voor ‘De Nieuwe Lichting’. “Om stemmen te verzamelen heb ik besloten om deze week heel veel optredens te doen.” Ze geniet er zichtbaar van. “En daarna zit ik met een glimlach in de auto, terug denkend aan de opmerkingen die je krijgt. Zoals: “Blijf gewoon u zelf, zoals ge nu zijt, want dat is heel goed.“ Ze is net achttien geworden, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze er nog jonger uitziet. “Of het een voordeel is, dat weet ik niet. Maar ik hoor wel dat mensen veel respect voor mij hebben, juist ook omdat ik zo jong ben: “Toen ik achtien was, toen deed ik niet van die dingen.”

Zoals haar inschrijven voor De Nieuwe Lichting… “Ook wij hadden gewoon een nummer opgenomen (‘Goodbye Letter’) en ingestuurd. Eén van de 1011…” En nu is ze één van de drie grote winnaars… “Waar ik nu op hoop? Goede connecties en heel veel speelkansen.” Natuurlijk een flauwe vraag, maar waarom zouden mensen op ISE stemmen?” “Ik probeer niet zo zijn zoals er al zoveel zijn, snap je?  Niet hetzelfde als iedereen. En ik denk dat mijn stem dat verschil maakt. Ik heb een wat rauwere stem.”Maar daarmee alleen is ze er nog niet. Ze heeft al een lange weg gegaan, ondanks haar jeugdige leeftijd. “Ja, ik ben opgegroeid met muziek. Mijn ouders en stiefpapa maken ook allemaal muziek. Op mijn negende ben ik zelf een coverband begonnen. Dat was op een muzekschool in Bree, waar ik ook les heb gehad in gitaar, zang en drums. Daar ben ik anderhalf jaar geleden mee gestopt om solo met muziek verder te gaan.”

Met ondertussen al een grote kennis van wat er allemaal te koop is in muziekland. “Mijn jeugdidool was Avril Lavigne. Maar nu luister ik heel veel naar Foo Fighters, Brutus, Turnstile. Dat leunt niet aan bij de muziek die ik maak, maar daar word ik wel door geinspireerd. Het is hard, het is stevig, maar je raakt er wel door geëmotioneerd. Die combinatie doet iets met mij.” Wat ze zelf ook gebruikt in haar eigen muziek. “Ik wil zelf ook alleen maar dingen schrijven waar ik zelf in geloof, en iets persoonlijks. De meeste liedjes schijf ik over familie, over wat ik vroeger heeft plaatsgevonden… over scheidingen”, zegt ze iets zachter. “Is het ook  om het van je af te schrijven?” “Ja, het is wel een soort therapie. Dat helpt heel hard. Ik hoop dat andere  mensen zich daar ook in kunnen vinden.”

Ze heeft uiteraard ook al een eigen website. Daarop staat een filmpje waarin ze aan het repeteren is. Met op de achtergrond, niet te missen, een hele grote poster van Kurt Cobain… “Ben je eigenlijk niet laat geboren?“ Ha, ha… ja, Ik denk het wel. Dat gevoel heb ik al vaak gehad. Hoe er vroeger meer rock ’n roll  was. Dat bestaat nu natuurlijk ook nog wel, maar ik had Nirvana heel graag live willen zien.”

Dat zal moeilijk gaan, maar ze heeft natuurlijk ook nog een eigen toekomst. Dus: “Waar sta je over twee jaar?” Zonder blikken of blozen: “Glastonbury of zo…. Ik vind het fijn om hele hoge doelen op te leggen, zodat je motivatie blijft hebben.” En een grote stap is al gezet: ISE, De Nieuwe Lichting 2024.

Deel: