Rapper Big Walk Dog uit Mississippi had, als hij geen rapper was geworden, een carrière als line-backer in het American football kunnen hebben, maar zijn levenspad leidde hem naar Gucci Mane’s platenlabel 1017. In 2022 bracht hij zijn debuutalbum daarop uit.  Dit album ‘Trick City’ deed het best goed voor een debuutalbum, maar zorgde nog niet voor een doorbraak. Dat zou dit keer, met de opvolger ‘Play Off’  wel eens kunnen veranderen. Ontegenzeggelijk is het zo dat er enorm veel rap-albums worden uitgebracht, dus je zal van goeden huize moeten komen om hierin op te vallen en een punt te kunnen maken.

Big Walk Dog heeft met zijn tweede album goede kaarten in handen. Het album telt maar liefst veertien tracks. Het album is qua productie groots aangepakt, Big Walk Dog had een heel team aan schilders achter zich staan die er hun best op hebben gedaan om elke track zo goed mogelijk te maken. Productie klinkt oldskool, maar toch tegelijkertijd heel modern en lekker transparant. Dat is een zeldzaamheid op rap albums.

Zoals op vele rap-albums is het hoofdthema dat Big Walk Dog aansnijdt het leven op straat. Een soort van coming of age album waarin op vaak onderkoelde en gevoelloze wijze wordt verteld over wat toch wel als een disfunctioneel sociaal leven gezien kan worden. Big Walk Dog verteld erover, maar schept niet op, op een soort van onderkoelde manier rapt hij over het leven, alsof het aan hem voorbij gaat, hij er geen onderdeel van is. Openingstrack ‘Day in the life’ heeft een knappe, dwingende flow, die melodisch mooi meegaat in de beats. Dit is knap gedaan.

Of de fluit in ‘No Limit’ een humoristische verwijzing is naar het laatste album van Andre 3000 zal wel altijd een raadsel blijven, maar ook dit is weer zo’n typische Big Walk Dog track. Een flinke scheut retro rap zit erin en dat maakt het erg leuk om naar te luisteren. Zou wel eens willen weten welke machine is gebruikt om die beats te maken.

Op ‘Flock Together’ werkt Big Walk Dog samen met zijn broodheer Gucci Mane. Lekker nummer. Dit zal het Iive erg goed doen in de clubs en in de charts. De flows van Dog en Mane gaan ook lekker samen. Goede combinatie.

Al met al is ‘Play Off’ als tweede album een enorme stap vooruit voor Big Walk Dog. Er staat geen echt zwakke track op dit album maar daarentegen wel  een aantal echte uitblinkers. Credibility gaat 100 punten omhoog met dit album. Let op Big Walk Dog kan een grote worden. (7/10) (1017 Records)

Deel: