In het afgelopen jaar brachten tweelingbroers Sander en Arnout Brinks, beter bekend als Tangarine, een sterk album uit met ‘Blank Cassette’. Een album waarop de nummers klonken uit het softrock-genre dat in de jaren ’70 en ’80 in de mode was, maar toch er een eigentijdse draai aan wist te geven. Toch staat hun huidige theatertour niet in teken van dat album. Maar in hun huidige theaterprogramma ‘Running In The Family’ geven de broers, naast hun eigen nummers, aan de hand van covers een bloemlezing van bands uit de afgelopen 65 jaar waarvan de leden bestonden uit broers of zussen. Dat zijn er nogal wat. Zo bleek deze avond bij de voorstelling in theater Calypso in Wijk bij Duurstede.

Enkel met z’n tweeën met allebei een gitaar stonden ze op het podium. Na een introductie van Arnout, over dat de meeste bands of duo’s die bestonden uit broers of zussen òf ruzie hebben, òf zijn overleden, volgde een mooi harmonieus gezongen cover van ‘Wonderwall’ van Oasis. Hoe toepasselijk, aangezien de broers Gallagher elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Het recente ‘The World We Live In’ van zichzelf sloot er naadloos op aan. Met droge humoristische verhalen tussendoor over de artiesten die ze coverden, maar ook over zichzelf, wisselden ze covers af met eigen werk. Zo maakten ze indruk met het verhaal over een overleden oom die op zijn 16de was overleden, en zij dus nooit hebben gekend. Waarna hun eigen nummer ‘You’ indrukwekkend werd gezongen. Ook bijzonder was hoe mooi Sander de oorspronkelijke saxpartij van Benjamin Herman in ‘Still Kids’ wist te evenaren op elektrische gitaar. Verrassend was hun herbewerking van ‘Runnin’ With The Devil’ van Van Halen, dat zij terug brachten naar een tweestemmige ballad. Dit omdat Arnout grapte dat ze hun stem waren kwijtgeraakt toen ze de originele benadering van Van Halen hadden geprobeerd om na te zingen.

Na de pauze was het nog een keur aan mooie bewerkingen van covers. Zoals de toevoeging van begeleiding van piano bij de covers van ‘Have You Ever Seen The Rain’ van Creedence Clearwater Revival’, of ‘Wouldn’t It Be Nice’ van The Beach Boys. Met daarbij een mooi verhaal over hun voormalige muziekleraar op de middelbare school. Terwijl ze bij ‘All You Have To Do Is Dream’ van The Everly Brothers juist heel dichtbij het origineel bleven. De cover van ‘500 Miles’ van The Proclaimers’ zorgde ervoor dat de show niet onder dompelde in alleen maar ballads.

Muzikaal is Tangarine altijd een genot om live te horen. Het zal in hun genen zitten dat hun stemmen zo mooi samen smelten. Met ‘Runnin’ In The Family’ combineren ze hun eigen leven en eigen werk mooi met dat van andere muzikale broers en zussen uit de popgeschiedenis. Waarmee het voor iedere liefhebber van muziekgeschiedenis de moeite waard is om te bezoeken.

Deel: