Zangeres Barbra Streisand is inmiddels 81 jaar jong. Tijd dus voor haar memoires.
Streisand, ‘Babs’ voor intimi, heeft de afgelopen tien jaar aan de autobiografie gewerkt, die afgelopen week wereldwijd uit is gekomen.

Het boek is er een voor de echte fans van Streisand. Meer dan duizend pagina’s telt het lijvige boekwerk waarin Streisand, vaak tot in de allerkleinste details, haar levensverhaal opschrijft. Voor de echte liefhebbers en voor de geschiedschrijving zeker noodzakelijk, maar de meer gemiddelde muziekliefhebber zou kunnen worden afgeschrikt door de omvang van het werk. Tweehonderd pagina’s was voor die groep ook wel ruim genoeg geweest.

Streisand staat bekend als iemand die niet altijd even zeker in het leven staat. Daarom is het ook wel bijzonder dat ze juist haar autobiografie zo groots aanpakt, of zou het een vorm van compensatie kunnen zijn? Er kan niet genoeg aandacht worden besteed aan het belang van de carrière van Barbra Streisand, die er als joodse vrouw in is geslaagd zowel in de muziek-business als de film- en theaterwereld de absolute wereldtop te behalen. Streisand gebruikt haar biografie ook wel als de grote afrekenronde, en ze deinst er niet voor terug om iedereen die ooit aan haar getwijfeld heeft in het boek te kakken te zetten.

Het is ook niet zo dat er niet al een bulk aan boeken en biografieën over Streisand zijn verschenen. Het is juist het persoonlijk standpunt, het kijkje in de psyche van deze artieste die de moeite heeft genomen om meer dan duizend pagina’s over zichzelf te schrijven wat dit boek zo interessant maakt voor de muziekliefhebber.

Streisand groeide op in een achterstandswijk in Flatbush, New York, waarin ze nauwelijks over bestaanszekerheid, zoals Pieter Omtzigt dat nu noemt, beschikte. Ook dit wordt in het boek tot in detail uit de doeken gedaan, en is wellicht wel het interessantste deel van haar leven, omdat dit tot op heden niet zo belicht werd. In ieder geval niet vanuit het perspectief van de zangeres zelf. De kleine Barbra, die toe nog Barbara heette, had geen pop, maar sleepte rond met een aangeklede warmwaterkruik als speelgoed. Dat beeld dus. Genoeg voor een nieuwe film.

Het boek kent een hoge anekdote-dichtheid waarmee Streisand haar verhaal illustreert, dat is een fijne manier van vertellen waardoor de vaak toch wat abstracte belevenissen meer kleur krijgen. Zonder dit was het boek een lange opsomming van feiten, huwelijken, rechtszaken en vooral eclatante successen geweest. Het is uiteraard zo dat de carrière van Streisand erg succesvol is, maar na het lezen van het boek denk je wel dat de echte drama’s eruit zijn gefilterd of in ieder geval in het best mogelijke daglicht zijn gesteld. Brutaal eerlijk is deze autobiografie zeker niet.

De autobiografie heeft ook veel aandacht voor de mannen in haar leven. Haar twee huwelijken komen aan bod, maar wat interessanter is, is dat Streisand als een soort privé feministische golf afrekent met mannen. Iedereen die haar ooit in een hoek heeft willen zetten wordt aangepakt. La Streisand heeft niets vergeten, en lijkt her en der even de rekening te willen vereffenen. Ook dat is een ‘raison d’ etre’ van een autobiografie.

Wat bijzonder leuk is aan deze autobiografie is de aanwezigheid van enorm veel fotomateriaal uit privéalbums van Streisand. Het lijkt wel achteloos in het boek verspreid te zitten, maar het leuke is dus dat dit wel een vrij ‘candid’ inkijk geeft in het leven van Streisand. Ook als je lezen niet leuk vindt, is dit boek nog leuk voor je, als je maar van Barbra Streisand houdt.

Al met al is de autobiografie van Streisand vooral voor de echte liefhebbers van haar carrière de moeite waard. Je zult er zeker wijzer van worden tot op detailniveau zelfs. Voor de argeloze cultuurliefhebber die wel eens wat meer over Streisand wil weten is dit absolute overkill. Blijft het toch een leuke autobiografie met veel interessant beeldmateriaal. En hoe goed dat dan uitgerekend zo vlak voor de feestdagen wordt uitgebracht! Zou zo maar een goed kerstcadeau kunnen zijn. (7/10)

Uitgeverij: Bruna Uitgevers
EAN: 9789400508347

Deel: