Jaco Pastorius, Stanley Clark, Mark King, Louis Johnson, Larry Graham, Less Claypool en Marcus Miller; de ultieme top voor de bass liefhebber. Op de eerste donderdagavond november, winderig en fris, werd het Muziekgebouw Eindhoven verwarmd door de aanwezigheid van de legendarische bassist Marcus Miller en zijn band. Dit memorabele optreden diende als het perfecte voorspel voor het jaarlijkse So What’s Next Jazzfestival in Eindhoven, dat in de daaropvolgende dagen plaatsvindt. Marcus Miller, wiens virtuositeit en veelzijdigheid op de basgitaar legendarisch zijn, heeft zich gevestigd als een muzikaal icoon met wortels in jazz, funk en soul. Zijn indrukwekkende carrière omvat samenwerkingen met enkele van de grootste namen in de muziekindustrie, variërend van Miles Davis tot Eric Clapton, en van Aretha Franklin tot Carlos Santana.

Het concert begon met een daverende uitvoering van ‘Panther’, wat meteen de toon zette voor de avond. Marcus Miller’s kenmerkende basgitaarwerk en bass slapping technieken vulden de zaal met een onweerstaanbare groove die het publiek in vervoering bracht. ‘Untamed’ volgde, waarbij de band zijn muzikale grenzen opzocht en een bruisende energie uitstraalde.

Een van de hoogtepunten van de avond was ‘Mr. Pastorius’, een eerbetoon aan de legendarische bassist Jaco Pastorius. Een werk van Miles Davis, met wie Miller in het verleden lange tijd heeft samengewerkt. Het publiek werd meegenomen op een muzikale reis door de tijd met covers zoals ‘Run for Cover’ van David Sanborn en ‘Tutu’ van Miles Davis, waarbij Miller’s diepgaande muzikale kennis van jazzmuziek schitterde.

Tijdens ‘Gorée (Go-Ray)’ nam het concert een emotionele wending, waarbij Marcus Miller zijn gevoelige kant liet zien. Het publiek was muisstil terwijl hij zijn diepgaande connectie met de muziek demonstreerde op zijn saxofoon. Het nummer, dat geschreven werd als eerbetoon aan de slaven, genoemd naar het voormalige slaveneiland voor de kust van Dakar, werd door Miller gebracht met net zoveel gevoel als waarmee het destijds werd geschreven. Een muzikaal potje simultaan-schaak, waarin Miller met zijn volledige band battelde tijdens Miles Davis’ ‘Tutu’, mocht het absolute hoogtepunt van de avond te worden. De band speelde met een intensiteit die de geest van Davis eer aandeed. Een nummer waarmee de reguliere set afgesloten werd met een klapper van jewelste.

Het tweede hoogtepunt van de avond was de indrukwekkende toegift, waarbij ‘Come Together’ van The Beatles op sublieme wijze werd vertolkt. Een mooi eerbetoon aan de Fab Four, en het bewijs dat covers geen schande zijn om te vertolken. Meesterbassist Marcus Miller in Muziekgebouw Eindhoven werd zo een onvergetelijke avond vol muzikale genialiteit. Niet voor niets wordt Miller genoemd als een van de beste bassisten op aarde. En ook nu beweest de meester het weer. Het was de perfecte aftrap voor het So What’s Next Jazzfestival en bewees opnieuw de tijdloze aantrekkingskracht van Marcus Miller’s muziek. Een avond die het publiek in vervoering bracht en de magie van live muziek tot leven bracht.

Deel: