Precies 1,8 seconde had Diana Ross nodig in het Sportpaleis in Antwerpen om de vrijwel uitverkochte hal om haar vinger te winden. Even snel als het nieuwe wereldrecord Formule 1 pitstops, dat vorige week met 1,8 seconden op naam van de jonge coureur Lando Norris kwam.

Ross deed het Sportpaleis aan in het kader van haar korte Europese ‘Legacy’ Tournee, die haar na Antwerpen nog tot in Kopenhagen zal brengen. In het Merksemse Sportpaleis hing een opperbeste sfeer, al voordat de levende legende het podium opkwam. Duidelijk was dat de mensen opgetogen uit hadden gezien naar deze avond. Er is al zo verschrikkelijk veel ellende op de wereld, dat het goed doet eens een mooie avond in het vooruitzicht te mogen hebben, nietwaar?

Om 20.00 uur werd op het podium een film ingestart. Een overzicht van het leven van Diana Ross, van commentaar voorzien door haarzelf. Ongelooflijk, deze vrouw was al beroemd toen er alleen nog maar zwart-wit televisies bestonden. Stel je voor. Diana Ross, van ‘rags to riches’, Motown, ontroerende beelden van Diana Ross, dansend met Marvin Gaye, terwijl haar hit ‘Missing You’ klonk. Geen Michael Jackson in de beelden. Terugkijken mag selectief zijn, het moet immers een feest blijven.

Terwijl de film liep kwam de band met de ondersteunende zangers en zangeressen het podium op. Iedereen wist wat zou komen, en het kwam. Het iconische concert intro met de hit ‘I’m Coming Out’. En ja hoor daar was de diva der diva’s, de enige vrouw waarvoor Bianca Castafiore nog een buiging zou maken. Gekleed in een spectaculaire gele galajurk kwam zij het podium op, en zoals gezegd binnen 1,8 seconden had ze de zaal al in feestmodus. Heerlijk als muziek dat kan doen.

Diana Ross heeft natuurlijk genoeg hits om de hele avond mee te vullen en dat deed ze dan ook. Het publiek klom op de banken en kwam er iet meer vanaf. ‘Baby Love’, ‘Stop in the Name of Love’, ‘Come see About Me’, tijdloze klassiekers van the Supremes werden zeer authentiek gebracht, ondersteund door twee fantastische backing zangeressen.

La Ross had tijdens de show een aantal omkleed momenten, en zoals een echte diva betaamde, kwam het publiek van de ene verbazing in de andere te vallen bij het zien van haar extravagante outfits. Waar ook van in verbazing gevallen kon worden, was over hoe goed Diana Ross stond te zingen. Voor wie de beelden van Glastonbury optreden kent, was daar nog wel een puntje van zorg, maar in Antwerpen zong La Ross menig stinkend rijk zangsterretje zonder osteoporose naar de Filistijnen. Zo jong als ze is, zo goed klonk haar stem nog. Chapeau, dat was zeker boven verwachting.

Halverwege de show nam de grande dame even gas terug. In alweer een nieuwe jurk begon ze aan haar interpretatie van het werk van Billy Holiday. Ross, zong uit ‘Lady sings the Blues’ . Reden om even heel goed op te letten, maar ook hier ging de zang goed. ‘Fine and Mellow’ en ‘Don’t Explain’ kwamen voorbij in een mooie stemmige versie, waarbij het grote podium, puur door de muziek in een intiem jazz tentje veranderde. Jammer genoeg was ‘Stranger Fruit’ geen optie wegens te cynisch en zwartgallig, en ergens maar goed ook. Het feest moest door.

De grote Diana Ross revue veranderde het sportpaleis in een kolkend en dansend karaokefeest. ‘Upside Down’ in lange meezingversie, ‘Reach out and Touch’ met allemaal lampjes, dansen op ‘ Why do Fools fall in Love’ en hartstochtelijk meeblèren met ‘ lTheme from Mahogany’. De stroom hits bleek eindeloos.

De show werd afgesloten met de Gloria Gaynor cover ‘I will Survive’, waarin de band mocht shinen en de vier achtergrondzangers en -zangeressen even in de spotlight mochten staan. Wat een ongelooflijke kanonnen had La Ross meegenomen. Er werd geen genade getoond. De zaal ging andermaal uit de bocht

Wat een fantastische avond was dit. Diana Ross ‘ Legacy Tour’ was precies wat de mensen even nodig hadden. Twee uur alle ellende om ons heen even vergeten en samen zingen, dansen en de verbinding en de synergie voelen met een van de laatsten van de allegroten. La Ross is er nog steeds, en hoe! Een heel diepe buiging voor deze Grande Dame van de showbizz, en dank, namens iedereen die erbij kon zijn.

Foto’s: Crisco 1492, Creative Commons 4.0 license

Diana Ross Setlist Sportpaleis, Merksem, Belgium 2023

Deel: