De Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival Salvador Sobral heeft onder de titel ‘Timbre’ zijn zesde album uitgebracht. Op het album elf nieuwe tracks waaronder enkele duetten. Een met zijn oudere zus Luisa, die voor Salvador het songfestival winnende liedje ‘Amar Pelois Dos’ schreef, een duet met Barbara Pravi die met haar nummer ‘Viola’ in 2021 weliswaar net naast de winst in het Eurovisie songfestival greep, maar toch enorm indruk wist te maken. En een samenwerking op het album met Jorge Drexler, zanger en acteur uit Uruguay. Slim op deze manier meer exposure in het toch ook veelal Portugeestalige deel van Latijns Amerika te zoeken. Met precies dat doel zal ook de samenwerking met de Mexicaanse Silvana Estrada tot stand zijn gekomen.

Sobral werkt samen met de nog onbekende producer Leo Aldrey, die net als Sobral ook deel uitmaakt van de band Noko Toi. Oude vrienden dus. Dit alles resulteert in een goedklinkend album. Sobral’s stem is kristalhelder en goed getraind. Hij zingt in het Spaans, het Portugees en het Frans, voor elk wat wils dus. De muziek is wat moeilijker te plaatsen. Is het nu pop of toch jazz? Qua interpretatie gaat Sobral zelfs vaak de kant op van wat we in Nederland ‘kleinkunst’ zouden noemen, maar wat met evenveel gemaak als ‘variété’ aangemerkt zou kunnen worden. Na een paar keer luisteren zit hier ook het manco van dit album. Het komt eigenlijk niet echt op gang. Dit is luistermuziek in de meest letterlijke betekenis van het woord.

Het album opent a capella. Een showcase van de mooie zangstem die Sobral bezit. Mooi, maar al in het eerste nummer is het vrij moeilijk om de aandacht erbij te houden. Het duet met zijn zus, even verderop, is mooi gearrangeerd, al neigt het soms naar edelkitsch. De stemmen van broer en zus kleuren wel echt mooi bij elkaar. Een verrassing.

‘Les eaux qui me gardent’, het duet met Barbara Pravi is zonder enige twijfel het muzikale hoogtepunt van dit album. Het muzikale arrangement is goed doordacht en rijkelijk uitgevoerd.
Het is ook het nummer dat het meest in de buurt komt van een popnummer. Geschikt zeker voor een topnotering. Al moet wel gezegd worden dat, hoe goed Sobral als zanger ook is, Pravi is een betere zangeres.

Al met al is ‘Timbre’ een mooi album geworden, dat wel wat heel erg rustig en tranquillo is. Dit is geen materiaal waar je live een feestje mee gaat bouwen zeg maar. Of een album in drie talen die de meeste Nederlanders verre van machtig zijn hier gaat aanslaan is ook maar zeer de vraag. Daar kan Sobral uiteraard niks aan doen, maar toch. Waar hij wel wat aan had kunnen doen is het album toch iets veelzijdiger te maken in muzikale stijlen. Het is nu weliswaar mooi, maar toch vooral geschikt als slaapmedicatie voor romantici. (7/10) (Warner Music Spain)

Deel: