Hij heeft er inmiddels een carrière van ruim 20 jaar op zitten, maar de doorbraak kwam pas met de Top 2000-klassieker ‘Roller Coaster’. Maar het knappe van Danny Vera is dat hij zich hierdoor niet gaat richten op het schrijven van een volgende nieuwe hit, maar puur bij zichzelf blijft. Zo ook op zijn nieuwe album ‘DNA’. Een toepasselijke titel, want ook op dit album blijft hij dicht bij zijn muzikale wortels van country, blues en de oude rock ’n roll uit de jaren ’50 en ’60.

Die laatste invloed klinkt gelijk door in de eerste drie tracks ‘Beggin’ For Trouble’, ‘If Only’ en ‘Livin’ Proof’. Het enthousiasme en speelplezier klinkt er hoorbaar in door. Dit soort rockabilly nummers komen er later meer voorbij met ‘Sugah Rush’, ‘Mo Money’, ‘When You’re Crying’ en ‘When The Light Shines’. Niks mis met de nummers, maar het zijn net iets te veel jaren ’50-achtige rockers achter elkaar.

Gelukkig zit er ook nog wel wat variatie in. Bijvoorbeeld met de typische akoestische Danny Vera-ballads ‘Like It Always Was’, ‘Pullin’ Me Back’ en het indrukwekkende reflecterende ‘Shadow Light’. Uitgerekend de country-achtige titeltrack zou de meest hitgevoelige track op het album kunnen zijn. Terwijl de invloed van Chris Isaac weer terug te horen is in het zwoele ‘Firefly’. Het rauwe bluesy ‘Switchblade’ is een ander hoogtepunt in de trant van ‘I Put A Spell On You’ die zowel de invloed van het origineel van Screamin’ Jay Hawkins als de rauwe coverversie van CCR in zich lijkt te hebben.

Eigenlijk is de enige zwakte op het album dat er misschien net iets te veel rockabillynummers op staan, maar dat wordt gecompenseerd met de akoestische ballads, de country-achtige titeltrack en het blues-achtige ‘Firefly’ en ‘Switchblade’. Waarmee ook ‘DNA’ uiteindelijk weer een mooie verzameling songs is geworden die, in tegenstelling tot andere albums, in slechts twee maanden tijd tot stand is gekomen. Het zegt ook iets over het plezier dat Danny Vera in zijn muziek beleeft, en daarbij zijn eigen ‘DNA’ volgt en zich niks aantrekt van huidige trends. Gewoon de muziek blijven produceren die hem dicht bij het hart ligt. Dat zouden meer artiesten moeten doen. (8,0/10)(Excelsior)

Deel: