De populariteit van treinreizen neemt toe: er rijden weer nachttreinen naar Berlijn en met de trein richting je wintersportbestemming is meer dan normaal. Dat jongeren duurzaam reizen hoog in het vaandel hebben staan, zie je bij de Sziget Express. Al meer dan 10 jaar brengt deze festivaltrein duizenden festivalgangers van Nederland naar het Hongaarse Boedapest.

Veel festivals investeren in duurzaamheid en proberen hier een slag te slaan. De reis naar een festival is echter een aspect waar de festivalganger zelf een keuze in maakt en waar de Sziget Express al jaren een duurzaam antwoord is. De Sziget Express is een unieke combinatie: een belevenisvolle én duurzame reisoptie. Met een C02 uitstoot van zo’n tien keer minder dan reizen met het vliegtuig blijkt reizen met de trein, en dus de Sziget Express, veruit de groenste reisoptie.

Festivaltrein met cultstatus sinds 2009

In 2009, het eerste jaar, bleek de Sziget Express met twee uitverkochte treinen direct een succes. Sindsdien reden er meer dan 25 treinen en werden zo meer dan 20.000 Sziget-gangers op een veilige en bovenal feestelijke manier naar Boedapest gebracht. Inmiddels staat de Sziget Express bekend als dé reis voor jonge festivalliefhebbers om voor het eerst een stap naar het buitenland te zetten.

In de loop der jaren is er nog veel gewerkt aan het verbeteren van de beleving op de treinen: “Naast het feit dat duurzaamheid belangrijker wordt voor jongeren, zien we ook dat ze steeds meer verwachtingen krijgen op het gebied van comfort en ervaring. Zo hebben we in de loop der jaren gezorgd voor een barwagon én bistrowagon, bieden we ontbijtpakketten en zorgen we voor entertainment met verschillende commerciële en non-commerciële partners. Om het een échte festivaltrein te maken.”, aldus Tomas Loeffen van organisator Festival Travel.

Sziget Express & Sziget Festival 2023

De Sziget Express vertrekt dit jaar op dinsdag 8 augustus vanaf station Amersfoort – voor reizigers in het gehele land op een zo centraal mogelijke plek. Er rijden twee treinen met bijna 1.700 festivalgangers. Na een directe reis van ongeveer 20 uur komt de trein aan in Boedapest.

Sziget, het festival dat plaatsvindt op een eiland midden in de Hongaarse hoofdstad, duurt vervolgens 6 dagen. Onder meer Billie Eilish, Lorde, Son Mieux, Reinier Zonneveld, Sam Fender en Imagine Dragons staan op The Island Of Freedom. Op woensdag 16 augustus vertrekt de Sziget Express weer richting Nederland.

Deel: