De 26e jarige Jasmine van den Boogaerde, beter bekend als Birdy, stond afgelopen dinsdag in Carré. Na haar cover van Skinny Love (Bon Iver) brak ze in 2011 door. Op twaalfjarige leeftijd won ze maar liefst twee prijzen in de Britse talentenjacht ‘Open Mic UK‘. Ze kreeg direct hierna een platencontact bij Good Soldier Songs. In 2013 bracht ze haar tweede album uit, ‘Fire Within’, waar een van haar grootste hits ‘Wings‘ in te vinden is. De singer-songwriter schrijft voornamelijk geëmotioneerde nummers met vaak een dubbele betekenis.

Wat niet voor de hand liggend is, is staan in Carré. Toch was er een mooi balans tussen de bovenste zitplekken en een vrije vloer met staplekken. Een aantal grootse fans waren zelfs gaan zitten op de vloer om hun voorste plek te bemachtigen. Om acht uur hoopte iedereen op Birdy, maar Celine Cairo warmde Carré op. Ze speelde een aantal nummers, waaronder een paar die nog niet uitgebracht waren.

Na een half uurtje verliet de Nederlandse zangeres het podium. Iedereen ging even naar de wc, een drankje halen of weer op de grond zitten. Twee minuten voor negen liep Jasmine het podium op. Ze droeg een panty, met daarover een soort mannenboxenshort en een corset-top. Ze had vier andere artiesten meegenomen, een drummer, twee gitaristen en een pianiste (die ook gitaar speelde). Zelf wisselde ze af van de gitaar naar het keyboard.

Birdy vertelde hoe ontzettend blij ze was om eindelijk na zes jaar weer terug te zijn in Nederland. Dit concert was dan ook een speciaal concert, want haar familie was aanwezig. Elke keer keek ze weer even naar de loge waar haar ouders zich in bevonden. Er waren vrij weinig Nederlanders, wel veel verdwaalde toeristen die Birdy niet zo goed kenden. Dit zorgde voor een aparte sfeer en een soort onderscheid tussen de mensen. Waar een concert normaal verbind, leek het hier alsof de mensen met de minuut meer uit elkaar dreven. Ook werd er niet echt meegezongen. Hier en daar werd er een traantje weggeveegd. De nummers die het meest in de smaak vielen waren ‘Let It All Go‘, ‘People Help The People‘ en natuurlijk ‘Skinny Love‘. Net zoals Celine Cairo, zong ze ook enkele onuitgebrachte nummers, die eveneens goed ontvangen werden in Amsterdam.

Een van haar gitaristen, Essence Martins, was jarig. Dus dirigeerde Birdy het publiek, terwijl ze ‘Happy Birthday‘ voor hem zongen. Na het nummer ‘Keep Your Head Up‘, verliet iedereen het podium. maar na een minuutje of twee kwam Birdy alleen terug gelopen. Ze nam plaats achter haar keyboard en speelde ‘Your Arms‘.

Een paar zaklampen gingen omhoog en al snel was de hele zaal gevuld met lampjes. Het enige nummer wat nog ontbrak was ‘Wings‘. Haar muzikanten kwamen het podium weer opgelopen voor het allerlaatste nummer, ‘Wings’. Links en recht werd er gehuild. Birdy is een zangeres met een zuivere en unieke stem. Het is mooi om te zien dat ze geniet van optreden. Haar nummers zijn one of a kind. Jasmine van den Boogaerde heeft Carré laten huilen.

Foto’s (c) Wouter van Noort

Birdy Setlist Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, Netherlands 2023

Deel: