En weer neemt een van de groten van de popmuziek afscheid. Langzaam begint de generatie pioniers en eerste supersterren afscheid te nemen. Gisteren overleed David Crosby op 81- jarige leeftijd, zo werd door zijn vrouw Jan bekend gemaakt in een persbericht.

“Het is met groot verdriet dat we bekendmaken dat, na een lange ziekte, onze geliefde David (Croz) Crosby is overleden. Hij werd liefdevol omringd door zijn vrouw en soulmate Jan en zoon Django”, aldus de familie Crosby .

Crosby was een belangrijk lid van de folkrockgroepen The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young, en heeft een geweldige carrière achtergelaten in de muziekindustrie.

Crosby begon zijn muzikale reis in de jaren 60, toen hij zich aansloot bij The Byrds. Met de groep had hij hits zoals ‘Mr. Tambourine Man’ en ‘Turn! Turn! Turn!’ die invloed hadden op vele generaties van muzikanten. In 1969 vormde hij samen met Stephen Stills en Graham Nash de supergroep Crosby, Stills & Nash. Later sloot zich daar nog Neil Young bij aan en vormden ze de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young. Met de groep maakte hij indrukwekkende muziek die vaak politieke en sociale onderwerpen aanhaalde. Hun album ‘Déjà Vu’ mag als een ankerpunt in rockmuziek worden gezien vanwege de loepzuivere meerstemmige zang. Hoeveel jongeren niet ‘Helpless’ als eerste liedje op de gitaar hebben leren spelen in de decennia die volgden, is ontelbaar en alleen daarom al is de invloed van David Crosby onmeetbaar.

Crosby’s solowerk was ook heel succesvol, met albums zoals ‘If I Could Only Remember My Name’ en ‘Lighthouse’. Hij bleef actief in de muziekindustrie en bracht in 2021 nog zijn laatste solo album ‘For Free’ uit dat erg goed ontvangen werd. Vorig jaar bracht hij nog een live album uit, samen met de Lighthouse Band.

Crosby werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame met de Byrds in 1991 en later opnieuw met Crosby, Stills & Nash in 1997, samen met Stephen Stills en Graham Nash.

Crosby was ook bekend om zijn controversiële persoonlijke leven en strijd met drugsverslaving. Ondanks zijn persoonlijke uitdagingen, heeft hij een onvergetelijke bijdrage geleverd aan de muziekindustrie en zal zijn muziek voor altijd worden herinnerd. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd.

Deel: