Met het overlijden van Christine McVie komt er wellicht definitief een einde aan de legendarische Fleetwood Mac, hoewel je bij de band van Mick Fleetwood nooit zeker weet. Christine McVie was natuurlijk een van de gezichten van de groep en natuurlijk de steun en toeverlaat van bassist John McVie. Mocht de band niet stoppen, dan zal de band blijven touren, wellicht met een nieuwe zangeres naast Stevie Nicks, aangezien de toetsen al enkele jaren geleden werden opgevuld met ex-Crowded House en Split Enz founder Neil Finn. Voor nieuwe muziek zal het niet uitmaken, het laatste studio-album is inmiddels uit 2003 en het grootste succes, ‘Rumours’, is reeds 45 jaar oud. Tijd om dat album in de spotlights te zetten in deze ‘Legendary Albums…’

‘Rumours’ is een van de meest verkochte en succesvolste albums in de muziekgeschiedenis. Ondanks diverse wisselingen in samenstelling werd de band van Mick Fleetwood, John McVie en Peter Green, die elkaar leerden kennen bij John Mayall’s Bluesbreakers, steeds populairder en transformeerde van een traditionele bluesband naar een pop/rock band. John McVie werd vrijwel direct vaste gitarist en met Danny Kirwan, Jeremy Spencer en zeker Peter Green brak de band al heel snel internationaal door. In 1968 kwam Christine Perfect bij de groep, trouwde vrij snel met John McVie en vanaf 1974 ontstond de vaste basis van Fleetwood Mac, met Lindsey Buckingham en Stevie Nicks op respectievelijk gitaar en zang. En met zo’n line-up hoef je niet meer te gaan gokken, dan weet je zeker dat je goed zit. Dan kan je net zo goed meteen voor een nieuw online casino België bezoeken, winst gegarandeerd.

Hun tiende album ‘Rumours’ bracht de band commercieel succes toen het de top van de Amerikaanse hitlijsten bereikte. Mick Fleetwood en John McVie moeten zich opperbest hebben gevoeld toen ze in 1976 de studio in gingen om het album op te nemen. ‘Rumours’ kwam uit op 4 februari 1977 en blijft één van de meest succesvolste albums in de muziekgeschiedenis. Het stond in Amerika 31 weken aan de top van de hitlijsten en werd in totaal ruim 19 miljoen keer verkocht in de USA. Van het album kwamen maar liefst vier top tien singles. Het stond ook in de Britse hitlijsten aan de top en verkocht daar zo rond de 10 miljoen maal. Met alle andere landen erbij is ‘Rumours’ een van de tien albums die wereldwijd meer dan 40 miljoen keer over de toonbank ging. Dit briljante album word beschouwd als pop perfectie, de teksten, de muziek en de goede productie zorgen voor een perfecte mix.

Christine McVie had zich ondertussen ontwikkeld als schrijfster van popsongs, op ‘Rumours’ staan een paar van haar meesterwerken. ‘Don’t Stop’ was een nummer over het einde van haar relatie met John McVie in 1976, maar wel geschreven in een positieve zin van het woord, aangezien de twee ook na hun scheiding privé als zakelijk bevriend bleven. Het is een aanstekelijke pop/rock song pur sang en haalde de derde positie in de hitlijsten. ‘You Make Lovin’ Fun’ was een volgende hit in dezelfde trend. Dit nummer ging over haar relatie met een lichttechnicus van de band, wat de lol in haar liefdesleven terug bracht. ‘Songbird’ is een rustig nummer van ongekende schoonheid en ‘Oh Daddy’ is een beetje melancholisch, maar het is een nummer van grote klasse.

De drie nummers van Stevie Nicks worden gehighlighted door de nummer één hit ‘Dreams‘. Het nummer zou haar groeiende reputatie als pop “witch queen” verstevigen. ‘Gold Dust Woman’ liet horen dat Stevie erg goed was in het creëren van delicate popsongs. Lindsey Buckingham’s bijdrage aan het album was “Go Your Own Way’. Dit nummer ging over zijn break-up met Stevie Nicks. ‘The Chain’ is een bijzonder Fleetwood Mac nummer dat de schrijfkwaliteiten van alle vijf bandleden laat horen.

‘Rumours’ is een van de toonaangevendste albums in geschiedenis van de popmuziek. Het album wordt al decennia lang geëerd en heeft ervoor gezorgd dat Fleetwood Mac sinds de release van ‘Rumours’ tot de absolute elite behoort. Terecht een legendary album…

Deel: