Nu het Wereldkampioenschap voetbal vanmiddag begint is het ook weer tijd voor de supporters om zich te laten horen. Overal ter wereld worden weer liedjes uitgebracht om het nationale team te steunen en om de sfeer te verhogen. Nederland zit in het WK in een poule met gastland Qatar, Equador en Afrikaans kampioen Senegal. Op het veld denken we als Nederlanders lekker arrogant dat het behalen van de volgende ronde met deze tegenstanders appeltje-eitje zal zijn. De tijd zal het ons leren.

Hoe zit het met de strijd op het muzikale vlak? Natuurlijk heeft het WK, zoals altijd een officieel lied. Bij gebrek aan eigen popsterren in Qatar is het officiele WK lied dit jaar een samenwerking van drie artiesten: de Mexicaanse Amerikaan Trinidad Cardona, de Nigeriaanse Amerikaan Davido and de Qatarese zangeres Aisha.

Het is een wat obligaat reggae deuntje dat bij aanvang meteen doet denken aan het geniale ‘Equality Street’ van David Brant en Forgone Conclusion, al zal dat nooit de bedoeling zijn geweest. Het is een enorm gelikte track, of hij in het stadion meegezongen gaat worden is maar zeer de vraag.

Equador heeft hun eigen superster Johann Vera in stelling gebracht met een erg leuk nummer, ‘Donde Nací’. Een erg vrolijk en dansbaar latin nummer dat doorspekt is met een heerlijk deuntje op fluit, dat meteen in je hoofd gaat zitten. Dit is wel een heel erg lekker deuntje !

Afrikaans kampioen Senegal staat bekend als een zeer muzikaal land. Zij hebben dan ook een WK lied van niemand minder dan superster Youssou N’Dour, dat de natie zal opzwepen tot andermaal een onmogelijk geachte prestatie. Zoals ze eerder van wereldkampioen Frankrijk wisten te winnen om vervolgens door te dringen tot de kwartfinales. Met ‘ON L’A FAIT!’, een zeer aanstekelijk en dansbaar mbalax nummer zal Senegal muzikaal de strijd zeker gaan winnen. Senegal viert het feit dat ze überhaupt al op het WK staan met dit lied. Een erg sportieve instelling, maar pas op. Ook zonder de geblesseerde Sadio Mane staat de Afrikaans kampioen zijn mannetje!

Als laatste dan Nederland. Dit keer hebben we Mart (‘Zwemmen in Bacardi Lemon’) Hoogkamer naar voren geschoven met het lied ‘Mijn Oranje Hart’. Een sentimentele smartlap volgens beproefd recept. “Mijn Oranje hart voel ik kloppen voor de helden van ons land.” Probleem is natuurlijk dat we in Nederland heel veel stadionliedjes hebben. We hebben die Hoogkamer helemaal nergens voor nodig. Als we toch ‘Wij houden van Oranje’ van Hazes hebben, waarom ons dan tevreden stellen met dit surrogaat?

Muzikaal gezien zullen we de poulefase dus zeker niet overleven. Het zal op muzikaal vlak gaan tussen Senegal en Equador. Zelfs een gelijkspel met Qatar lijkt een te moeilijke opgave voor Nederland.

Deel: