Aki is een Belgisch muziekproject door Anke Verslype waarin ze samen met andere muzikanten haar composities laat horen. In dit geval was Joachim Badenhorst, op klarinet, de speciale extra gast in de band. Het album ‘Nader’ is begin 2022 opgenomen in de Flint. Van kinds af aan wilde Verslype drumster worden, al vond de directeur van haar muziekschool het beter dat ze blokfluit ging spelen. Gelukkig dacht haar moeder daar anders over, zo is de drumster geboren.

Het album heeft een duidelijke drumbasis, zo begint het eerste nummer ‘Heidedief’ met tikken om iedereen bij de les te krijgen. Vervolgens komt de klarinet van Joachim Badenhorst naar voren en wordt de drum meer jazzy. Het harpspel van Marjolein Vernimmen is mooi verweven in dit nummer. Het tempo gaat terug en het nummer ‘De dag is traag’ verschijnt, de harp begin en wordt aangevuld met gitaar door Willem Heylen en de klarinet waarna de dag langzaam tot leven komt. Op een zacht jazzy drumbedje gedijt het klarinetspel prima wat te horen is het nummer in ‘Tuintje’.

Tot nu toe alleen instrumentale nummers; nu bij ‘Eri’ komt voor het eerst iets van stem voorbij wat een aangename aanvulling bracht in de meer chaotische ritmes van dit nummer. Heldere klanken en optimisme weerklinken gek genoeg in ‘Alles hier hetzelfde’. Een mystieke mix van alle instrumenten maken dit een van de hoogtepunten van het album. De vrolijkheid gaat verder tijdens ‘Twijfelaar’ waarin alle instrumenten even hun moment of fame nemen.

Trager en trager en wat donkerdere sauce door de klarinet maakt ‘Als dat toch kon’. Ruben De Maesschalck op basgitaar zorgt voor de sfeervolle aanvulling in dit nummer. De harp en Bas vormen in ‘Soms gaat het zo en soms is het beter’ de basis waarmee de rest van de band speelt. Het slotakkoord van ‘Nader’ is voor ‘Terugflits / Ochtenddroom’, wat een pakkend ritme heeft en je niet meer loslaat en je op een aangename manier weer in de ‘gewone’ wereld achterlaat.

Geen moment is het een saaie plaat door het op gedoseerde manier gebruikmaken van de verschillende instrumenten en hun klanken. Het fundament onder alle nummers wordt gelegd door de ritmes van Anke Verslype. Klarinettist Joachim Badenhorst was een prachtige aanvulling op de al sfeervolle klanken van Aki. Nergens vliegen de klanken uit de bocht en worden ze bij ieder nummer weer tot een volmaakte circle teruggevoerd. Door wisselingen in tempo en klankkleur blijft ‘Nader’ boeien to het eind. (8/10) (W.E.R.F. Records)

Deel: