Het is ondertussen al weer zo lang geleden dat bijna niemand het zich nog kan herinneren, maar vroeger kon men gewoon een sigaret opsteken tijdens een concert. In iedere concertzaal werden de sigaretten gewoon achter de bar verkocht en tijdens een concert had men niet eens een rookmachine nodig om de zaal vol rook te krijgen. But that was yesterday…

Rookverbod bij concerten

Op 1 juli 2008 werd het landelijk rookverbod ingevoerd voor de horeca, wat betekende dat ook de concertzalen voortaan rookvrij moesten zijn. Het lijkt lang geleden, maar destijds waren er grote protesten vanwege het verbod. In de eerste maanden werden de regels meer overtreden dan opgevolgd, maar rustig aan werden de speciale rookruimtes in de poppodia tijdens de concerten steevast gevuld met dikke ondoordringbare rook. Zelfs als men als niet-roker met een vriend of vriendin even meeliep om het gezellige praatje af te maken, inhaleerde men zonder enig probleem meer nicotine dan in een vol pakje sigaretten te vinden was. En net zo erg: Men miste zeker één à twee nummers van het concert en door het gebrek aan nicotine werd de spanning en stress in de zalen hoger dan tevoren.

Niet lang na het horeca-rookverbod kwamen de elektronische sigaretten om de hoek kijken, en door deze vorm van rookloos roken, kwamen de rook-kringels weer terug in de zalen. Het werd meteen weer een stuk meer ontspannend in het publiek. Ontspanning is een toestand van verminderde spanning en verhoogd welzijn. Als we ons ontspannen, vertragen onze hartslag en ademhaling, en worden onze spieren losser. Dit kan tal van voordelen hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. En dus ook minder stress tijdens concerten.

Ontstressen

Veel mensen vinden het moeilijk om zich te ontspannen, vooral als ze veel stress in hun leven hebben. Toch is ontspanning belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn. Er zijn veel eenvoudige manieren om ontspanning in je dagelijkse routine op te nemen. Neem bijvoorbeeld een pauze van je werk of andere verplichtingen om tijd te besteden aan iets waar je van geniet.

Dit kan iets simpels zijn als een boek lezen, een wandeling maken, of naar muziek luisteren. Misschien wil je ook wat ontspanningstechnieken proberen, zoals yoga of meditatie. Als je sigaretten rookt, kunnen e-sigaretten een geweldige manier zijn om je te helpen ontspannen zonder de schadelijke effecten van tabaksrook. Met e-liquid voor e-sigaret kan dat makkelijk. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je elke dag wat tijd uittrekt om te ontspannen en te ontstressen.

Andere ontspanningstechnieken

Nu sinds 1 juli 2020 ook de e-sigaret is verboden in de concertzalen zal men weer op zoek moeten gaan naar andere manieren voor ontspanning. Naast e-sigaretten zijn er nog een aantal andere ontspanningstechnieken die kunnen helpen bij ontstressen. Zo kunnen yoga en meditatie helpen om het stressniveau te verlagen, wat ook weer kan leiden tot gewichtsverlies. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om gewichtsverlies te bevorderen doordat ze de hoeveelheid zuurstof in het bloed verhogen en de bloedsomloop verbeteren. Ten slotte is aangetoond dat acupunctuur helpt bij gewichtsverlies door hormonen te reguleren en de stofwisseling te verhogen. Ontspanningstechnieken als deze kunnen een effectieve manier zijn om te helpen bij gewichtsverlies/onderhoud.

Al met al is het roken een dingetje, wat gelukkig door de elektronische sigaret tor minder overlast voor de omstanders is geworden bij concerten en festivals. Maar natuurlijk is luisteren naar muziek en het bezoeken van concerten ook nog steeds een van de meest favoriete manieren om te relaxen. En tegenwoordig kan je bij de meeste zalen gewoon tijdens het concert even naar buiten met een stempel op je hand om nog even te roken of op andere wijze te ontspannen. Concerten bezoeken zoals in 1990 is niet meer, maar anno 2022 is het uiteindelijk wel zo afwisselend. Want wees nu eerlijk: Wie kan er tegenwoordig nog naar een concert zonder minimaal 200 gsm-metjes in de lucht? En die zorgen niet voor schroeiplekken in de kleding van je buurman of -vrouw.

Deel: