Na vier opwarmconcerten en de aftrap van het ‘Refreshed orchestra’ in muziekpodium Paradox was zaterdag 10 september dan eindelijk de dag waarop de brede hoofdprogrammering van ‘Better Get Hit’ plaats vond in de Schouwburg in Tilburg. Het festival was om welbekende redenen verzet van januari 2022 naar september 2022. Gelukkig golden er geen coronarestricties meer, maar de nasleep van corona brengt met zich mee dat er een personeelstekort is ontstaan. Hierdoor was de organisatie genoodzaakt om een gedeelte van de programmering te schrappen. Gelukkig was er nog steeds genoeg aanbod. De programmering vertegenwoordigde een mix van soul, funk, blues, hip-hop, jazz en een podium waar muziek werd gecombineerd met literatuur. Deze mix zorgde voor een divers publiek en daagde uit om kennis te maken met muzikaal menu uit verschillende keukens.

De dag werd afgetrapt door het Paradox Jazz orchestra. Zij hebben als doel om bigband muziek een eigentijds platform te geven en bestaat uit jonge talenten en meer gevestigde namen. Zij gaven een eerbetoon aan bigband van eigen bodem, The Skymasters. Het publiek kwam nog ietwat onwennig binnen en nam plaats op de stoelen van de Schouwburgzaal om zich uiteindelijk mee te laten voeren door deze hoofdzakelijk uit blazers bestaande bigband onder leiding van Jasper Staps.

Ondertussen speelde Smandem in de studiozaal. Deze vier vrienden zijn geïnspireerd door onder anderen Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter. Ze zijn jazz georiënteerd, maar laten deze stijl samen gaan met hedendaagse muziek. Dit resulteerde in een dynamische vloeiende live show met strakke ritmes die met veel bevlieging neer werd gezet door deze jonge getalenteerde muzikanten. Het publiek bleef nog wat onwennig op afstand kijken, maar werd wel meegezogen in dit muzikale hoogstandje.

Waar het publiek eerst nog wat aarzelend was, kwam het stukje bij beetje los op de klanken van de Belgische band Esinam. Deze band is ontstaan uit een soloproject van de Belgisch-Ghanese Esinam Dogbatse. Zij bespeelt dwarsfluit, percussie, keyboards en maakt loops met beats en samples. Hierdoor ontstaat een verrassende mix tussen akoestisch en electronisch. Onder begeleiding van haar band werden de eerste voorzichtige passen op de dansvloer gezet.

Aansluitend begon in de andere zaal Blow 3.0. Dit trio uit Gent is begonnen als gemaskerde straatmuzikanten, maar heeft ondertussen een schare fans voor zich weten te winnen. De stuwende ritmesectie en twee opruiende saxofoons lieten de aanwezigen naar adem happen.

Pax the Humanoid werd bekend als de charismatische frontman van The Kyteman Orchestra. Samen met zijn band, met als frontman jazzpianist Niels Broos, brengt hij met zijn diepe stem rap, zang en spoken word ten gehore. Pax vertelt zijn persoonlijke verhaal en is daarbij niet bang om zijn mening door te laten schemeren. Zijn T-shirt met de tekst “Hip-hop is bigger than the government” is hier getuige van.

Om in de feeststemming te komen is er Montis, Goudsmit en Directie. Ook deze avond stellen zij niet teleur en komt de stemming er goed in. Zij geven een dansbaar energiek optreden ten gehore.

Het gehele programma wordt in de foyer omlijst door Big Bo, de Jazz Junkies, DJHI tone en silent disco. In de foyer kon er ook rustig op adem woorden gekomen van al het muzikale geweld. De catering was goed verzorgd met eten dat verder ging dan een vette hap en drankjes die in echte glazen werden geschonken. In de kleine Jacques de Leeuw-zaal kon er genoten worden van een met muziek omlijst literair programma.

Waar Montis, Goudsmit en directie waren begonnen om het dak eraf te blazen, werd deze tendens voortgezet door Steffen Morisson. Met vrolijke klanken die duidelijk zijn beïnvloed door Otis Redding, James Brown en Marvin Gaye gaf hij een weergaloos optreden. De goedlachse zanger gaf enorm veel positieve energie en liet duidelijk zien dat hij soul muziek ademt.

Voor de serieuzere noot sloot Kovacs het programma in de Schouwburgzaal af. Zij bracht haar nieuwste nog niet uitgebrachte single ten gehore. Verder vertelde ze dat er een nieuwe samenwerking aan zit te komen met een andere artiest. Welke artiest dit is gaf zij niet te kennen. Dit is dus iets om in de gaten te houden. Met haar brede glimlach, kaalgeschoren hoofd en diepe stem bracht zij prachtige doordringende muziek.

Als afsluiter was er in de Studiozaal Jungle by Night. Zij wisten de hele zaal op stelten te zetten. Dit collectief uit Amsterdam warmt al menig jaar iedere dansvloer tot een kookpunt. Mede doordat de band op gelijke hoogte stond van het publiek raakte de band en publiek versmolten tot een dampende massa. Met deze zinderende act kwam de avond in Tilburg tot een heet einde.

Deel: