Nadat eerder dit jaar al collega Toto leden Joseph Williams en Steve Lukather ieder een solo album hebben gereleased, zal ook Toto’s founding member David Paich zijn eerste solo werk volgende week uitbrengen.

Toetsenist, zanger, componist en producer David Paich mag dan weliswaar vanwege zijn gezondheid niet meer in staat zijn om met Toto over de wereld te touren, achter de schermen is hij nog steeds als musical director betrokken bij zijn geesteskind waarvoor hij talrijke hits schreef. ‘Africa’, ‘Hold the Line’, ‘Pamela’ en ‘Stop Loving You‘, ze zijn allemaal geschreven door David Paich.

Nu komt dan op 19 augustus de release van ‘Forgotten Toys’, de eerste solo release van Paich. ‘Forgotten Toys’ is met 7 tracks eerder een EP dan een volledig album en dat is jammer, want deze EP smaakt zeker naar meer.

De EP is hoorbaar met veel zorg en liefde gemaakt. Als je Joseph Williams verantwoordelijk maakt voor met name de opnames van de vocalen, dan weet je dat die als een klok zullen gaan klinken. Daarnaast werkten mensen als Julian Chan en Stefan Nordin mee aan de technische realisatie van de opnames. Pat Knox, een jonge, talentvolle artiest uit Los Angeles kreeg de kans onder mentorschap van Paich de fijne kneepjes van het vak te leren.

Als je David Paich bent en je neemt een solo EP op, dan zou dat niet gemaakt worden zonder dat de fine fleur van de Amerikaanse west-coast muzikanten mee zullen spelen. Wat een bezetting! Dean Parks, Don Felder en Steve Lukather op gitaar, Nathan East op bass, Gregg Bissonette en Steve Jordan op drums, Lenny Castro op percussie en een verrassing in de persoon van Brian Eno. Om je vingers al bij voorbaat bij af te likken!

Is Paich erin geslaagd met deze all star bezetting een EP te maken die net zo goed is als we mogen verwachten? Het antwoord op de vraag is een volmondig ja! De EP is volgepakt met zeer uiteenlopende muzieksoorten. Rock, Klassiek en Jazz, het komt naadloos bij elkaar en geeft een showcase van de muzikaliteit en het geniale van David Paich.

‘Forgotten Toys’ opent onverwacht met een klassieke ouverture ‘Forward’. Prachtig, filmisch en smakend naar meer, helaas is het stuk te kort. Het gaat over in ‘Will I belong to You’, een prachtig rocknummer met zeer verzorgde vocalen van Paich en Williams. Had het op ‘Toto IV’ of ‘Fahrenheit’ gestaan dan was het waarschijnlijk al jaren een publiekslieveling geweest.

‘Spirit of the Moonrise’ is een van de twee al eerder uitgebrachte singles en laat nog maar eens horen waarom Paich zoveel hits voor Toto heeft geschreven. Deze track neemt je mee terug naar de feel van het Toto album ‘Isolation’ en laat ons weer denken aan de geweldige, helaas te vroeg overleden Toto zanger Fergie Frederiksen. ‘Spirit of the Moonrise’ heeft de feel van ‘Angel Don’t Cry’. De gitaarsolo is ook top!

Meest verrassende track op ‘Forgotten Toys’ is toch wel ‘Lucy’. Een prachtige Jazz track zoals de liefhebbers die kennen van labels als GRP of Blue Note. Er zit een fenomenale pianosolo in, gespeeld door Michael Lang, die helaas op 5 augustus is overleden. Lang was beroemd voor zijn spel op vrijwel alle belangrijke soundtracks van de laatste 50 jaar.

‘Forgotten Toys’ is een geweldige, maar veel te korte verzameling muziek. Een showcase van wat de muzikant en componist David Paich allemaal kan. Mooi is dat dit allemaal op absoluut topniveau gebeurd. Na omver geblazen te zijn met deze EP kunnen we reikhalzend gaan uitkijken naar een volledig album van deze grootmeester. (9/10) (The Players Club)

Deel: