De Amerikaanse funkband Cameo werd in 1974 opgericht door de toen 18-jarige Larry Blackmon als The New York City Players. Om verwarring te voorkomen met The Ohio Players (‘Fire’, ‘Love Rollercoaster’) werd de groepsnaam in 1976 gewijzigd tot Cameo. In 1977 verscheen het eerste album ‘Cardiac Arrest’, waarna de hele wereld rustig aan de deep funk en R&B van Cameo leerde kennen.

Bijna ieder jaar kwam er wel een nieuw album uit van de band, maar het grootste succes kwam in 1986, toen de band wereldwijd in de top 10 eindigde met hun grootste hit ‘Word Up!’ Tegen die tijd waren er van de originele Cameo nog drie leden over, naast Blackmon Nathan Leftenant en Tomi Jenkins. Het nummer werd een wereldhit, en zorgde ervoor dat Cameo nog jaren in de belangstelling stond, met mooie andere successen als gevolg.

Cameo anno nu bestaat niet meer als band, maar de meeste leden toeren nog steeds rond de wereld met eigen muziek en het muzikale erfgoed van Cameo. Erfgoed dat veel breder is dan die paar bekende hits. Tijd dus om de echte muzikale footprint van Cameo te pakken te krijgen. We vroegen het aan Cameo’s oprichter Nathan Leftenant, die direct aan de bel trok en mede-oprichters Tomi Jenkins, Greg Johnson, Arnett Leftenant, alsmede oud-leden Charlie Singleton en Jeryl Bright belde, om samen de Cameo Essentials samen te stellen. Samen stelden ze de muzikale footprint van Cameo samen: De beste verzameling Cameo-tracks om de band in korte tijd het best te leren kennen. Niet zonder trots presenteert Maxazine: Cameo Essentials, samengesteld door Nathan Leftenant, Tomi Jenkins, Arnett Leftenant, Charlie Singleton, Jeryl Bright en Greg Johnson.

Deel: