Carrie Underwood werd door het programma American Idol, wat zij in 2005 wist te winnen, bekend bij het grote publiek. Een jaar later kwamen de grote country hits ‘Jesus Take The Wheel’ en ‘Before He Cheats’ uit. Tot en met pakweg 2016 bleef ze nummer 1 hits in de Amerikaanse country lijsten scoren. Vanaf dat jaar is geen enkel nummer meer te vinden in de top 10. Kan ze dat tij met dit album weer keren?

‘Denim & Rhinestones’ is alweer haar negende album en om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Leadsingle ‘Ghost Story’ bereikte de toppositie in de country digital lijst van Billboard. Toch moet het ook even van het hart aangezien het ook bij dit album het geval is. Veel country puristen vinden de hedendaagse ‘country’ muziek in de verste verte niet meer lijken op die van weleer. Ergens hebben ze wel een punt. Ook dit ‘Denim & Rhinestones’ klinkt eerder als een pop album met country invloeden, dan een countrypop album. Het is een dunne lijn, echter is het voornamelijk de knauw in Underwood’s stem die je ieder nummer die country feel geeft.

Een vleugje rock is ook te vinden op de plaat. Neem bijvoorbeeld het fijne ‘Crazy Angels’. Ontzettend catchy, het refrein zing je zo mee. De elektrische gitaar geeft wat extra pit aan het kortste nummer op dit nieuwe album. Het nummer mag dan kort zijn, het is tevens een van de hoogtepunten. Diezelfde gitaar speelt een hoofdrol in het wel erg poppy en zoete ‘Faster’. De rest van het nummer doet het glazuur op je tanden bijna springen, maar dan is er uit het niets ineens een erg fijne solo, die wel het gevoel van het nummer goed weergeeft op een vele male minder sappige manier.

Underwood zegt zelf over ‘Denim & Rhinestones’: “We cover a lot of ground on this album. We have a lot of songs that have a bit of a “throwback” feel, but they sound super fresh. I grew up listening to so many different kinds of music and that is extremely evident in this body of work. These are musical influences that are all in me and working their way out, and I just decided this time not to get in their way. I think this whole album ended up being a big reflection of me as a person and as an artist.”

Of dit een echt country album is durf ik niet te zeggen. Een pop album met country invloeden lijkt mij een betere benaming voor dit vermakelijke ‘Denim & Rhinestones’. Voor de country puristen is dit veel te veel pop, maar wie zich daar niet (te veel) aan stoort, krijgt een leuk plaatje voorgeschoteld van nog geen 40 minuten. Het is zo voorbij en wellicht daarom ook zo vermakelijk? Prettige vibes verzekerd! (7/10) (Capitol Records)

Deel: