Zojuist bereikte ons het trieste nieuws dat de Belgische zanger Arno Hintjens op 72-jarige luieeftijd is overleden. Arno, onder welke naam hij beroemd werd, leed aan pancreaskanker. Een ziekte die eind 2019 bij hem werd vastgesteld. Arno heeft lang gevochten tegen de ziekte. In juli 2021 kreeg hij het dringende advies om al zijn concerten te annuleren tot aan het einde van afgelopen jaar.

Arno gaf in Februari nog twee fantastische concerten in de Ancienne Belgique, waar hij op het podium nog gezelschap kreeg van niemand minder dan Stromae, die samen met hem zijn iconische hit ‘Putain, Putain’ bracht. Zijn laatste optredens deed hij onlangs nog op 19 en 25 februari in de Kursaal van zijn geliefde geboortegrond Oostende. Een nog op 15 maart voorzien laatste optreden, wederom in de Ancienne Belgique, moest vanwege de frêle gezondheid van Arno worden geannuleerd.

Arno, een van de grootste rocksterren die België ooit voortbracht, zal blijven voortbestaan in de harten van muziekliefhebbers, niet alleen in België, maar ook in Nederland en ver daarbuiten.

Voorafgaand aan zijn grote doorbraak in 1980 met de band TC.Matic, bouwde Arno al aan een geduchte live reputatie met de band Tjens Couter. Met TC Matic maakte Arno 4 albums. De band bestond slechts 6 jaar, maar maakte classics zoals ‘Oh,La,La’, ‘Que Pasa’ en natuurlijk ‘Putain, Putain’. Deze nummers zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot kroonjuwelen aan de kroon van de Belgpop- en rock. In 1993 brak Arno definitief door naar het grote publiek met het album ‘Idiots Savants’ met daarop fantastische nummers als ‘Vive ma Liberté’.

SInds 1986 bracht Arno, tot aan zijn laatste album onder de veelzeggende titel ‘Vivre’ maar liefst 21 albums uit en wist hij met ‘Arno a la Francaise’ zelfs door te breken in de francophonie. Afgelopen 6 maart ontving Arno nog een lifetime achievement award op het Filmfestival van Oostende, want ook als acteur was hij succesvol in films als ‘Skin’ uit 1987 en ‘J’ai toujours rêvé d’être un gangster’ uit 2007.

Het verlies van Arno komt niet onverwacht, maar de verslagenheid is er niet minder om. De muziekwereld verliest in hem niet alleen een groot artiest en kunstenaar maar ook een zanger die met zijn muziek generaties bij elkaar bracht. Arno zal voelbaar gemist worden, voor altijd.

Deel: