Donderdag 31 maart was slecht weer op komst, de weerkundige voorspelde sneeuw voor heel Nederland. Het was regenachtig en koud 4 op het Vrijthof in Maastricht. De terrassen waren toch gevuld de mensen zaten onder verwarmde terrassen. We waren verwend na alle heerlijke dagen in de afgelopen weken.

Om 19.45 ging het Theater aan Het Vrijthof open en om 20.00 begon de show van Nick en Simon in het mooie theater. Het duo kwam oude tijden terug in deze tijd brengen; Nick en Simon brachten een ode aan Simon en Garfunkel in Maastricht. Het legendarische duo kwam in 1970 uit met het album ‘Bridge of Troubled Water’, een album dat wereldwijd bij vrijwel iedereen bekend is.

In 2020 reisden Nick en Simon vanuit Volendam naar New York om de zoektocht te beginnen hoe het allemaal begon met het beroemde album van Simon en Garfunkel en zelf inspiratie op te doen om dit te verweven in een nieuw album met de naam ‘NSG’. Ze maakten er een mooie muzikale documentaire van met de naam ‘Homeward bound’. Veel inspiratie opgedaan, vele mensen leren kennen en nieuwe ideeën voor hun nieuwe album. Het programma werd goed ontvangen door de kijkers op televisie en daardoor geprikkeld om deze muIkale geschiedenisles live te bewonderen. Uitgangspunt voor de plaat was het maken van nummers waarbij Simon & Garfunkel als inspiratiebron dienden  zowel tijdens het schrijven van de songs als bij de opnames.

Nu, in maart 2022, kan dan eindelijk hun tour door Nederland beginnen en op de laatste dag van maart waren ze dan ook in Limburg. Na de coronatijd van 2 jaar hadden ze er zin in, om weer het publiek hun muzikale drive te laten horen. Het publiek het er evenveel zin in en was zelf ook in grote getalen naar Maastricht gekomen om hun performance te aanschouwen. Het was mooi om te zien om, zoals men zegt dat oude tijden herleven, de theaters weer vol lopen. Dat mensen entertainment hebben gemist dat artiesten weer stralen omdat ze weer mogen optreden voor volle zalen.

Nick en Simon kwamen op de podium en je kon voelen dat ze er zin in hadden. Het duo openende met ‘Cecilia’ en de toon was gezet. Het eigen nummer ‘Heideweg’ volgde, net als vele klassiekers, als ‘Homeward Bound’, ‘Sound of Silence’, ‘Mrs. Robinson’ en natuurlijk ‘The Boxer’. Zeker bij ‘Homeward Bound’ kwam de muzikale omlijsting tot zijn volle recht. Het was dan ook geweldig om de samenzang van dit Volendams zangduo te horen. Het publiek genoot hier ten zeerste van en velen zongen mee, omdat iedereen wel herinneringen heeft bij deze mooie klassiekers uit het verleden.
Wat halverwege de show al opviel, was dat als men de ogen sloot je Simon en Garfunkel zelf leek te horen. Zo dicht in de buurt van de origineel kwamen de sympathieke Volendammers.

NsG (Nick en Simon en Garfunkel) werd opgenomen samen met meervoudig Grammy winnaar Jay Newland. Natuurlijk kwam daarom tussen de Simon en Garfunkel-hits door eigen werk uit het album ‘NSG’, zoals ‘Oostenwind, ‘Jarenlange Maanden’, ‘Waarom’ en ‘Voor Jou Alleen’; het nieuwere werk de twee, van hun nieuwste album, uiteindelijk ook al uit 2020.
Nick vertelde tussendoor over hoe nummers tot stand kwamen, wat een aangename afwisseling was.

Opeens was het net of de stroom uitviel, alles uit, alles stil. Het was bewust gepland, want het duo wilde even aandacht, even letterlijk het lampje uit laten gaan en even stilstaan bij mensen met epilepsie, waar ze wat gewaarwording voor vroegen. Bij mensen met epilepsie valt ook opeens even alles weg.

Doordat ze tien nummer één hits hebben gehad, hebben Nick en Simon een eigen bankbiljet van €10 laten maken. Ze vertelden dat ze na Elvis Presley de tweede artiesten waren die een ‘eigen bankbiljet’ hebben. Deze werden verkocht en de opbrengst is dan voor het Epilepsie fonds. De twee vertelden leuk en vol humor. Een voorbeeld hiervan was bijvoorbeeld dat ze aan het publiek vroegen of ze liever hun eigen ‘Rosanne’ of Simon en Garfunkel-nummers hoorden. Afwachten op een antwoord was niet nodig, want “‘Rosanne’ had Corona”, zei Simon lachend, “maar we kunnen wel zingen over een andere chick voor de oudere publiek”. Deze dame was ‘Mrs Robinson’ en iedereen zong wederom mee.

Het publiek genoot met volle teugen in het prachtige Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Vol herinneringen uit oude tijden en een geweldige avond vol muzikale songs was het een gezellige en geslaagde avond. Nick en Simon leken voor even de hedendaagse Simon en Garfunkel.

Deel: