Het Zweedse Ghost is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een band van headliner niveau. Tobias Forge en zijn nameless ghouls hebben dat voor mekaar gekregen door hun aankleding, anonimiteit van de bandleden en natuurlijk niet te vergeten hun catchy nummers met duistere teksten. Het laatste studioalbum van Ghost dateert alweer van 2018 ‘Prequelle’. Daarna gaf de band al aan wat rust te nemen. Nu is er dus een nieuwe plaat die de naam ‘Impera’ draagt.

Ghost werd in werd in 2006 opgericht en bracht vier jaar later het debuutalbum ‘Opus Eponymous’ uit. Dat album werd gelijk genomineerd voor beste hardrock album. Met hun tweede en derde albums ‘Infestissumam’ en ‘Meliora’ wisten ze die prijs te pakken. Met hun vorige plaat lukte dat niet.

Het thema van dit album: the rise and fall of empires. Dit album beschrijft de tijd honderden jaren later dan de 14e eeuw die op ‘Prequelle’ bezongen werd. “So, basically, I wanted to make a record about the rise and ultimately the unescapable fails and falls of empires. And an idea like that can take — at least me — quite far. So once you get that idea of, like, Oh, now I know what the pile is gonna look like. I know now what not to put in there.”, aldus Forge.

Dit nieuwe ‘Impera’ staat weer vol lekkere riffs, catchy refreinen, fijne solo’s en al het andere waarom Ghost de massa’s weet te bereiken. Neem bijvoorbeeld ‘Spillways’. Opent met een piano akkoorden waardoor een lichte ABBA vibe voelbaar is. Dit nummer is een en al oorwurm. Ook de single ‘Hunter’s Moon’ is hier een klassiek voorbeeld van. De riff van ‘Griftwood’ heeft dan weer wat weg van een Def Leppard riff.

Met andere single ‘Twenties’ laat de band hun wat zwaardere kant horen. De riff is heavy en het algemene gevoel is donker. Mede door de achtergrondkoortjes in het refrein. Ghost is ook niet vies van de korte intermezzo’s. Ook ‘Impera’ heeft er weer drie. Eentje aan het begin van elke kant van de lp en eentje voor het laatste nummer.

In zijn geheel genomen is dit nieuwe ‘Impera’ sterker dan zijn voorganger. Waar ‘Prequelle’ het vooral moest hebben van een paar hele sterke songs, is de kracht van Ghost nu mooi verspreid over het gehele album. Ghost is terug van weggeweest en dat viert de band met een zeer sterke plaat. (9/10) (Loma Vista Recordings)

Deel: