Zo’n twee jaar geleden stond er een optreden van Beaux Gris Gris & The Apocalypse in De Bosuil (in Weert) gepland, maar dat moest worden uitgesteld door Covid. De afgelopen twee jaar heeft de band gebruikt om een nieuw album te maken. ‘Good times end times’ komt officieel eind maart uit. Maar het album was al verkrijgbaar tijdens hun optreden van zondag 20 maart. De zondag concerten in De Bosuil zijn altijd ’s middags, dat gaf wat verwarring bij bassist Stephen Mildwater. Hij twijfelde even of hij de fans met goedemiddag of goedenavond moeten begroeten. Greta’s reactie hierop was: “It’s never too early for rock ’n’ roll.

Greta Valenti is een mooie, opvallende frontvrouw, met een heel eigen look. Daarom is het altijd leuk om te zien wat ze aan heeft. Haar kleding was semi doorschijnend, er zaten heel wat glitters op. Hoe mooi ze er ook uitzag: men kwam toch vooral voor de muziek. ‘Heart breaker’ van hun album ‘Love & Murder’ was het eerste nummer dat ze speelden, dat klonk als vanouds: goed dus! Daarna volgden nog een paar “oudjes” waaronder ‘When my baby was rich’. Gitarist Robin Davey (The Hoax) speelde zijn solo helemaal vooraan het podium. Stephen is een heel beweeglijke bassist, tijdens een instrumentaal stuk stond hij met Greta te dansen. Toetsenist Emma Jonson had een rustige manier van performen, maar je zag en voelde haar liefde voor de muziek.

Watching the world fall down

‘Watching the world fall down’, met het pakkende intro, komt van het nieuwe album ‘Good times end times’. Robin, Emma en Stephen zorgden voor de backing vocals, hun stemmen vormden een mooie blend. Dat viel vooral op tijdens het ingetogen deel. Aan de laidback start herkende de fans ‘Thrill me’. Het eerste deel zong Greta bijna fluisterend. Gedurende een minimalistisch stuk speelde Robin een rustige, maar indrukwekkende solo, het publiek werd er stil van. Toen hij de hals van zijn gitaar in de lucht hield, nam het volume van de muziek weer toe en volgde de opbouw naar het eind. Drummer Mark Barrett paste zijn slagkracht perfect aan het nummer aan. Vaak speelde hij met gesloten ogen, alsof hij helemaal in zijn eigen wereld zat. Dat veranderde toen Greta en Stephen tegen over elkaar stonden te dansen tijdens ‘Cyclone’, dit was één van de momenten waarop Mark met een big smile te zien was.

Beaux Gris Gris heeft een eigen blues stijl, hun goed opgebouwde nummers bevatten volop wendingen in tempo en volume. Deze werden goed gespeeld en gezongen. Ieder nummer werd dan ook beloond met een welverdiend applaus. Greta kan prachtig ingetogen zingen, maar ze heeft ook flink wat power op haar stem. Bovendien was haar uitspraak duidelijk, waardoor de teksten grotendeels te verstaan waren. Ze was heel beweeglijk, dit deed ze op een vrouwelijke maar stoere manier. Haar wijd uitlopende glinsterende mouwen fonkelden mooi in het goedverzorgde licht. Niet alleen Greta zag er mooi uit, ook de overige bandleden hadden duidelijk zorg besteed aan hun outfit. Nog belangrijker was dat ze goed, en met plezier speelden.

Good times end times

Na het mooie ‘Alone’ (van het nieuwe album) volgden de ‘oude’ publieks lievelingen ‘Baby baby’ en ‘Dont’ let the bastards’, waarin weer een geweldige solo van Robin zat. De show zat vol met mooie momenten, van oude en nieuwe nummers. Het tempo van het nieuwe ‘Fill me up’ is heerlijk opzwepend. Stephen moedigde de mensen aan om mee te klappen. Dat deed men, al klonk het her en der wat aarzelend. Na dit nummer zei Greta: “You seem so far away”. Zonder aarzelen deed men een paar stappen naar voren. Tijdens het vrolijke, nieuwe ‘Gris Gris’ werden er een paar shakers aan de aanwezigen gegeven. Nu men dichterbij stond, zorgde dit voor een extra leuke sfeer. Dit nummer, met zijn strak gespeelde einde, zal vast uitgroeien tot een publiekslieveling.

Lucid

Greta vroeg om mee te zingen met het refrein van ‘What’s my name?’ Natuurlijk zong men mee. Ze had al eerder het podium even verlaten om tussen het publiek te zingen, dat deed ze nu weer. Tijdens een instrumentaal stuk keek ze (van uit de zaal) al dansend op naar Robin, die nogmaals super gitaarspel liet horen. Het was mooi om de warme blikken van dit echtpaar te zien. Officieel was dit vrolijke nummer het laatste dat gespeeld werd. Natuurlijk kwam er een toegift. De ingetogen instrumentale start van (het nieuwe) ‘Lucid’ vormde een groot contrast met het vorige nummer. De sfeer in de zaal ging, net als het licht, hier heel natuurlijk in mee. Greta zong met gesloten ogen haar woorden heel gevoelig. De muziek bleef een tijd in deze aangename flow. Tempo en volume werden langzaam omhoog gestuwd. Met deze climax eindigde het concert, Beaux Gris Gris had 1,5 uur non stop gespeeld.

De mix van oude en nieuwe nummers was perfect. De nieuwe nummers voelden meteen comfortabel aan, waardoor veel fans zonder aarzelen het nieuwe album ‘Good times end times’ kochten. De bandleden namen ruim de tijd om de gekochte album te signeren en te sociolizen
met de fans.

Foto’s (c) Jack Kok

Deel: