De Utrechtse Géonne Hartman brengt op 22 april haar debuutalbum ‘He Went To The Sea’ uit via Concerto Records. Het album werd samen met Tessa Rose Jackson geproduceerd in Amsterdam. Eerder werden onder andere al de singles ‘The Building’ en ‘Correct Me If I’m Wrong’ uitgebracht, nu is ook het prachtige ‘Landscape’ uit.

Vanaf een jonge leeftijd voelt zingen voor Géonne Hartman alsof ze een blokje om loopt, alsof er een klein lichtje aangezet wordt, maar eigenlijk ook gewoon net als ademhalen of eten. De overeenkomst met die laatste twee genoemde is dat het onmisbare dingen zijn, en zo voelt zingen inderdaad voor haar. Geïnspireerd door artiesten als Laura Marling en Joni Mitchell begon Géonne Hartman haar eigenzinnige en verhalende liedjes te schrijven. Ook The Weather Station en Becca Stevens werden grote voorbeelden voor haar omdat deze vrouwen vaak vanuit concepten hun muziek schrijven en ze compromisloze en vormvrije songs de wereld insturen. Zo ontwikkelde Géonne Hartman haar eigen stijl, met spannende ritmes en onverwachte eindes, soms sprookjesachtig mooi, als een Iers landschap, soms indringend zacht, als een gedachte die je ontglipt. Ze observeert de wereld, mensen, en zichzelf voortdurend en zet vervolgens die observaties en verhalen om in liedjes.

‘He Went To The Sea’ is een indie-folk conceptalbum en gaat over twee mensen die uit elkaar gaan, maar desondanks nog erg in verbinding met elkaar staan. Het album gaat over loskomen daarvan, of in het reine komen daarmee, dat dit feit hen niet meer tegenhoudt maar een soort kracht vormt. Een stuwkracht. De berg op, het landschap in. In het begin van het album zijn ze nog bij elkaar, maar al gauw komt er een scheur in het perfecte plaatje. Vanaf dat moment probeert Géonne een weg te vinden in de wereld waar ze eerst nog met twee was, en nu alleen overblijft. Zo voelt en zo lijkt het eerst, maar op een gegeven moment komen er extra stemmen in het palet. Uiteindelijk breekt er nieuw licht door, nog niet zo fel als ze zou willen, maar het is zeker licht. Ze voelt dat ze op de drempel staat van een nieuw begin met nieuwe mensen, maar ze zal altijd iets meenemen van het eerste begin.

Dat de nummers gevuld zijn met zeeën, rivieren en meren is niet gek. Haar beide opa’s waren schippers. De een voer over de Nederlandse rivieren, en de andere ging de zee over naar Schotland en Denemarken. Haar moeder verloor haar vader toen ze 18 was, en had heel lang het gevoel dat hij nog op zee was, omdat hij altijd weken weg was. Op een gegeven moment voelde ze het: hij is er niet meer. De titel ‘He Went To The Sea’ heeft daarom voor Géonne een dubbele betekenis.

Het nieuwe album ‘He Went To The Sea’ wordt op 22 april gereleased in EKKO in Utrecht, waarna Géonne op 29 april optreedt in De Neushoorn in Leeuwarden, op 3 juni in ’t Paard café in Den Haag en op 24 juni in poppodium Duycker in Hoofddorp. Enkele optredens om de praxhtige muziek van Géonne Hartman zelf te aanschouwen.

De nieuwe single ‘Landscape’ is nu uit en is wederom een prachtig monument. “Een strip-down versie, alleen Jon Ari en ik. Een gitaar en twee stemmen, eigenlijk ook hoe het maken van de hele song begon. Tijdens het schrijven produceerde Jon Ari het verder, en werd het een rijke productie, maar hoe we hem in deze live sessie spelen is echt de intimiteit, maar ook de heldere simpliciteit van het nummer voelbaar. Twee geliefden, aan het begin van iets nieuws.”, aldus Géonne over de bijbehorende live-clip, die vandaag in première gaat op Maxazine.

Deel: