Het is alweer meer dan 20 jaar geleden dat Herman Brood vrijwillig voor zijn dood koos door van het dak van het Amsterdamse Hilton hotel af te stappen. Op dat moment ging er een schok door de muziekminnende rockwereld. Met Herman verloor de wereld de meest legendarische, notoire, beroemde en hedonistische rocker die er ooit is geweest. Hits als ‘Saturday Night’, ‘I love you like I love myself’ en ‘Hot Shot’ blijven in het collectieve geheugen van iedereen die van muziek houdt gegraveerd staan. Naast muzikant was Brood een groot schilder en dichter. Door de jaren heen is de waardering voor zijn muzikale erfenis nooit verminderd. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er dit jaar bij de Record Store Day een speciale vinyl reissue op gekleurd vinyl zal worden uitgegeven van het uit 1985 daterende livealbum ‘Bühnensucht’.

Daarnaast houden vermaard Brood manager Koos van Dijk en de band van Herman, his Wild Romance, de rock levend op de podia in binnen en buitenland. In de gelederen van de band rocken nog steeds Brood’s sidemen Dany Lademacher, David Hollestelle en Gee Carlberg de sterren van de hemel, samen met drummer Jan ‘t Hoen, toetsenist Otto Cooymans en nieuwe zanger Jo de Roeck.

Maxazine vroeg Koos van Dijk samen met de band een Essentials lijst samen te stellen. Geen greatest hits lijst dit keer, maar een lijst van essentiële Brood tracks. Tracks die staan voor bepalende momenten in zijn carrière, tracks waaraan de band mooie herinneringen heeft, tracks die Herman zelf geweldig vond om te spelen. Een ware essentiële lijst dus. Een lijst voor de echte liefhebbers van Herman Brood, maar zeker ook een lijst voor mensen die Brood nog niet zo goed kennen. Koos en de mannen hebben er ook een paar post-Brood tracks van Wild Romance bijgedaan. Gewoon omdat het kan. Geef ze eens ongelijk. ‘Brood 4everrrrrrrrr’ zoals Koos altijd zegt. Rock on!

Deel: