Toen het nieuws kwam dat rapper Lil Kleine afgelopen vrijdag veroordeeld was tot een werkstraf van 120 uur voor het mishandelen van een man in een nachtclub in Amsterdam, was dat nog geen reden tot enige consternatie of wat dan ook op de redactie van Maxazine. Toen gisteren geïllustreerd met videobeelden het nieuws naar buiten kwam dat Lil Kleine ook net twee dagen naar zijn veroordeling zijn handen niet thuis kan houden en zijn partner mishandelde, kreeg het circus dat Lil Kleine heet echter een heel andere dynamiek.

Spotify maakte bekend de muziek van Lil Kleine uit haar redactionele playlists te halen en verschillende radiozenders maakten bekend de muziek van de rapper niet meer te draaien. Bij Maxazine bleek dat we toch degelijk een deuntje van Kleine in onze Spotify playlist hadden opgenomen, wat intern de discussie op gang bracht. Waar de eerste reactie “Laten we die muziek van hem weghalen uit onze playlist.” was, werd de gedacht om hem zo maar te cancelen even later met meer overdenkingen wat genuanceerd.

Lil Kleine heeft inmiddels dan wel bewezen dat hij in privé situatie geen persoon is die wij in onze buurt willen hebben, hij is hiervoor gestraft door een rechter. Meteen daarna heeft hij laten zien hoe hij ineen steekt door zijn partner voor het oog van een beveiligingscamera te mishandelen. Daarvoor is hij inmiddels gearresteerd en zit hij nu andermaal naar de binnenkant van de cel te wachten op mogelijke maatregelen.

Bij Maxazine echter klopt ons hart voor muziek. Als we onze mening over muziek moesten laten varen ten faveure van een moreel of juridisch oordeel over de artiesten die deze muziek maken, dan was het elke week weer een heel gedoe om uit te zoeken wie er wel of niet op onze playlists mag komen. Lil Wayne heeft gezeten voor wapenbezit, Cassidy heeft gezeten voor doodslag, 2Pac zat voor seksueel misbruik, Marco Bakker kreeg 240 uur dienstverlening voor dood door schuld, Chuck Berry is veroordeeld wegens pedofilie en mensensmokkel, R. Kelly trouwde met de toen pas 15-jarige Aaliyah, Elvis Presley ontmoette Priscilla toen ze pas 14 was, André Hazes kreeg een relatie met de toen nog flink minderjarige Rachel en en zo kunnen we nog wel even doorgaan met Marco Borsato, Ali B., Glennis Grace. En dan hebben we nog niet de zware verkeersovertreders meegenomen in het lijstje

Na lang beraad hebben we echter besloten dat we ons niet laten leiden door morele of juridische overwegingen. Daar zijn andere instanties en het maatschappelijk middenveld voor. Dit houdt echter niet in dat wij goedkeuren wat hij heeft gedaan, of achter zijn daden staan. Wij wensen de slachtoffers van verschillende artiesten het allerbeste toe, maar gaan ervan uit dat de rechter haar of zijn werk zal doen. Muzikaal gezien blijft Maxazine echter onafhankelijk beoordelen. Behalve genoemde artiesten, zijn er namelijk meerdere mensen die we zouden treffen door het cancelen van muziek. Tekstschrijvers, componisten, labelmedewerkers, noem maar op, die allemaal afhankelijk zijn van het het werk dat ze reeds hebben gedaan. Een componist straffen omdat hij ooit samenwerkte met een artiest die later werd veroordeeld, kan verregaande gevolgen hebben, waar hij of zij niets aan kan doen.

Dit alles in overweging genomen hebbende, begrijpen we dat er media zijn die de muziek van een bepaalde artiest cancelen. Maxazine echter heeft overwogen en besloten muziek slechts te beoordelen op muzikaal vlak. Indien de muziek van Lil Kleine, Ali B., Marco Borsato, Glennis Grace, Michael Jackson, Chuck Berry of wie dan ook niet meer meegenomen wordt op Maxazine, dan heeft dat puur en alleen te maken met de muziek van desbetreffende artiesten. Voor verdere oordelen vertrouwen wij op de rechtstpraak.

Deel: