Dat niet iedere artiest meteen in het genre begint waar hij later bekend mee wordt bewijst onder andere de Amerikaan Cody Jinks. Hij leerde van zijn vader op zestienjarige leeftijd een paar country akkoorden van zijn vader, maar deed daar in het begin nog niet zoveel mee. Sterker nog, zijn eerste band was allesbehalve country. Jinks begon in de thrash metal van de band Unchecked Agression. Dit deed hij tot 2003.

Een jaar later besloot hij een pauze te nemen, in 2005 kwam hij weer terug. Niet in de thrash metal, maar in de countrymuziek waarmee hij is opgegroeid. Met zijn album ‘Less Wise’ uit 2010 begon de opwaartse mars naar naamsbekendheid. Langzaam maar zeker begonnen de country liefhebbers de naam Cody Jinks te kennen. Met ‘I’m Not The Devil’ kwam hij voor het eerst in de country album charts en zelfs op plek 39 in de billboard 200. In de Verenigde Staten inmiddels dus een gevestigde naam. Met zijn mix van outlaw country, countryrock en de klassieke trademarks een prettige aanwinst. Al blijft de rock/metal een plaatsje in zijn hart behouden, want op dezelfde dag als deze release bracht hij ook een plaat uit met zijn rockband Caned By Nod.

Nu kwam een tijdje terug zijn nieuwste album ‘Mercy’ uit. Ook hier weer voldoende variatie voor een vermakelijke plaat. Om daar een voorbeeld van te geven zien we achter elkaar ‘I Don’t Trust My Memories Anymore’ wat met zijn rustige tempo en slide gitaar laat zien dat hij ook ‘’klassieke’’ countrynummers maakt. Meteen na dat nummer staat ‘Like A Hurricane’ wat daar bijna haaks op staat. Al blijft die net genoemde slide gitaar de rode draad. Uptempo, countryrock te noemen. Ontzettend catchy refrein en mede daardoor ook een van de hoogtepunten op ‘Mercy’. De stem van Jinks ligt tevens prettig in het gehoor. Ik heb bij best wat zangers uit het genre ooit wat moeite met de knauw die overheerst. Bij deze man is die knauw er subtiel, totaal niet storend.

Om dan nog een ander hoogtepunt te benoemen. Waar we het net al even hadden over de countryrock van ‘Like A Hurricane’ vinden we iets eerder op het album ‘Hurt You’ wat nog net een tikkeltje steviger is. Heerlijk nummer. Ook weer een gelijk pakkende melodie.

Cody Jinks heeft om eerlijk te zijn nooit slecht werk geleverd en ook met ‘Mercy levert hij een degelijk plaat af. Spectaculair durf ik het niet te noemen, maar het geheel is erg prettig. Voor de country liefhebber die hem misschien nog niet kent is het zeker de moeite waard. De plaat vliegt voorbij. Een dikke 7. (7/10) (Late August Records)

Deel: