Al zo’n vier decennia staat Eric Devries middenin de Hollandse Americana. Vanaf 1997 met ene BJ Baartmans, met wie hij door de jaren heen steeds op de een of andere manier samenwerkte. Solo, in bands, als onderdeel van Matthews Southern Comfort. Als songwriter wordt hij vergeleken met de besten onder hen, zoals Een Rodney Crowell of Guy Clark.

Met ‘Song & Dance Man’ is nu zijn vierde soloalbum verschenen. De twaalf nummers erop zijn allemaal door Devries geschreven; één ervan met zijn vrouw Mo van Hal. Naast Eric zelf met zang, gitaar, harmonica en dulcimer horen we Lucas Beukers (bas), Joost van Es (violen), Sophie Janna (zang) en Janos Koolen (gitaar, dobro, mandoline, accordeon en klarinet). Laatstgenoemde tekende ook voor de productie. Opvallend is de minimalistische aanpak van het album. Hierdoor straalt het een heerlijke rust uit. Alle nummers zijn in één take opgenomen en overdubs waren er alleen als Koolen op een tweede instrument te horen is of van Es een dubbele vioolpartij inspeelt.

Op ‘Song & Dance Man’ komt nog eens het grote talent van Eric Devries als songwriter naar voren. Duidelijk is zijn vaardigheid om als observator en verteller kleine verhaaltjes in een fraaie muzikale omlijsting te kunnen vatten. Bijzondere vermelding verdienen m.i. het levendige ‘Ballad Of A Song And Dance Man’, het bedachtzame en samen met zijn vrouw geschreven ‘Soften The Ground’, en het zeer fraaie ‘Sunday Eve In Amsterdam’. Een prachtige plaat van een Nederlandse songwriter, die de zogenaamde grote jongens in dit vakgebied recht in de ogen kan kijken. (9/10) (MIG)

Deel: