Je kunt hem rustig een van de meest ervaren bluesartiesten van Canada noemen. Whitey Somers draait al vanaf zijn zestiende mee – en dat is al ettelijke decennia geleden – mee in het blueswereldje. Dit heeft hem samengebracht met artiesten als Rick Fines, Stephen Fearing, Jeff Healey, Harp Dog Brown, David Essig, David Vest en Wicked Grin. Daarbij is hij de vaste gitarist voor Blue Dog Ramble en heeft hij zijn eigen band.

Met laatstgenoemde heeft hij onlangs het album ‘The Call Of The Blues’ uitgebracht. Een cd met tien zelfgeschreven nummers. Zijn vaste begeleidingsband bestaat uit Nick Dokter (drums), Todd Sacerty (bas) en Nico Rhodes (toetsen, sax). Als gasten horen we David Essig, Lazy Mike Mallon en Jay D. Stiles. Wat we horen krijgen is een veelvoud aan (blues)stijlen, variërend van slowblues tot bluesrock met uitstapjes naar country en akoestisch werk.

Iets nieuws of revolutionairs is er niet bij. Maar dat geeft niets, het zijn gewoon een tiental vakkundig gemaakte en leuke nummers. Uitschieters zijn het droevige ‘Rise Above’, het stevig rockende ‘Can’t Control It’ en de fraaie slowblues ‘A Free Man’. Een prima plaat. (8/10) (Motorhome Records)

Deel: