Half oktober verschijnt het debuutalbum, ‘Bijna Alles’, van de Eindhovense rapper en schrijver Daan Rijkers, DADA. Hij vertelt zijn verhalen ritmisch als een dichter, in het Nederlands, in dialect. Met beats en live instrumenten, rap en zang. Met zijn experimentele hiphop zoekt hij niet alleen de grenzen van het genre op, maar ook de grenzen van de geaccepteerde normen binnen een hiphopcultuur die doordrenkt is van machismo.

Na twee afgeronde muziekopleidingen en jarenlange podiumervaring als MC van collega-muzikant Diggy Dex, werd het tijd voor DADA om zijn eigen verhalen te vertellen, op zijn eigen manier. Verhalen over ingewikkelde familiebanden, buitensporig drankgebruik en hoe hij in aanraking kwam met jeugdzorg. Over zijn strijd met agressie en paniekaanvallen. Thema’s die volgens DADA te vaak onderbelicht blijven, weggeschoven onder liedjes over hard gaan, geld maken en dikke feestjes. Thema’s die groots en zwaar lijken, maar voor zoveel mensen zo herkenbaar.

“‘Bijna alles’ gaat verder waar mijn vorige EP ‘Issum’ stopte. Een plaat waarmee ik de jeugd die worstelt met zichzelf een stip op de horizon wil bieden. Op jonge leeftijd werd ik slachtoffer van emotionele verwaarlozing en kwam in aanraking met huiselijk geweld, jeugdzorg, justitie, gastgezinnen en belandde voor 90 dagen in de gevangenis. Ik wil de taboes en stigmatisering op deze onderwerpen doorbreken. Ik ben geen slachtoffer van mijn verleden en met mij zijn er velen die geen slachtoffer zijn. Ik vertoonde problematisch gedrag, maar ben geen probleem. En met mij zijn er velen. Op mijn album vertel ik mijn verhaal, hoor je tranen, liefde, pijn en hoop.”

DADA is live te zien in Popronde 2021 en reist door het land van september tot december. In november verschijnt zijn boek: ‘Borderline Bundel.’ Een boek over zwart/wit denken. Hierin beschrijf hij elk hoofdstuk twee keer, éénmaal vanuit zijn zwarte, melancholische perspectief. En éénmaal vanuit zijn witte, geromantiseerde perspectief.

Luister hier naar een van de nieuwe tracks, ‘Lacht Naar Men’, die op het album zal verschijnen. DADA’s debuutalbum komt uit op 15 oktober.

Deel: