De in Hawaii geboren, virtuoze ukelele-speler Jake Shimabukuro zal binnenkort zijn nieuwe album‘Jake & Friends’ uitbrengen, zijn meest creatieve en ambitieuze project tot nu toe. Het album bevat samenwerkingen met een who’s who van muziek royalty, van Willie Nelson en Bette Midler tot Jimmy Buffett en Kenny Loggins. De omvang en reikwijdte van het enorme aantal legendarische artiesten die deel uitmaken van het album, kan ‘Jake & Friends’ alleen maar vergeleken worden met de beroemde duet albums van o.a. Frank Sinatra en Tony Bennett. Dit album is een stralend voorbeeld van hoe ver de bijzonder getalenteerde Jake is gekomen. Luister naar de eerste twee singles van het album, “Two High,” featuring Moon Taxi, en “Stardust,” featuring Willie Nelson.

Voor Jake voelt het nog steeds als een droom wanneer hij de legendarische lijst aan gastartiesten op zijn album ziet staan – Willie Nelson, Bette Midler, Jimmy Buffett, Moon Taxi, Kenny Loggins, Michael McDonald, Vince Gill en Amy Grant, Jon Anderson, Ziggy Marley, Warren Haynes, Jack Johnson, Jesse Colin Young, Ray Benson & Asleep at the Wheel, Sonny Landreth, Lukas Nelson en Billy Strings. “I have to pinch myself when I see those names on my own album,” zegt Jake. “It’s like, ‘Did that really happen?’ Making the album was a real challenge, but I’m deeply honored that all of the artists agreed to record with me.”

In de afgelopen twee decennia heeft Jake bewezen dat er geen muziekstijl is die hij niet kan spelen. Het opmerkelijke aan Jake’s talent is hoe hij zijn repertoire verkent – of het nu jazz, rock, blues, bluegrass, folk of zelfs klassiek is – op misschien wel het meest opmerkelijke instrument: de ukelele. Jake heeft de ukelele naar punten gebracht die voorheen voor onmogelijk werden gehouden. In dit proces heeft hij de toepassingen voor dit kleine, tot nu toe ondergewaardeerde viersnarige instrument opnieuw uitgevonden, waardoor velen hem “the Jimi Hendrix of the ‘ukulele” noemen.

Jake’s ongelooflijke carrière heeft hem van lokaal fenomeen tot YouTube-sensatie gemaaken van het spelen in kleine clubs tot headline-shows op ‘s werelds meest indrukwekkende podia, zoals the Hollywood Bowl, Lincoln Center en the Sydney Opera House. Daarnaast trad hij op in de grootste tv-shows en heeft hij een reeks bekroonde albums uitgebracht die bovenaan de hitlijsten hebben gestaan. Onlangs nog werd hij door President Joe Biden genomineerd als lid van de National Council on the Arts. Dat hij al miljoenen fans met zijn muziek weet te bereiken is duidelijk, maar pas toen hij aan zijn laatste album begon, ontdekte hij hoeveel van zijn fans in feite zijn eigen muzikale helden waren.

Jake & Friends begon twee jaar geleden met het bescheiden idee om misschien twee of drie gastartiesten te betrekken bij het album, maar het concept groeide snel. Willie Nelson was de eerste artiest die meedeed, hij koos zijn signature song, “Stardust”, dat hij meer dan 40 jaar geleden voor het eerst opnam. De unieke combinatie van de twee mannen levert een magisch resultaat op – Jake’s verfijnde ukelele lijnen vormen een intieme basis voor Nelson’s adembenemende zang. “I was so nervous the night before we cut it,” geeft Jake toe, “but Willie put me at ease right away. I think once we got that cut finished, I was ready for anything that came next.”

Samen met de populaire Nashville alt-rock band Moon Taxi, steekt Jake de 2017 hit van de groep, “Two High,” in een nieuw jasje, en haalt hij zelfs zanger-gitarist Trevor Terndrup, een mede ukelele liefhebber, over om hem te vergezellen op het instrument. “Recording with Moon Taxi was such a blast,” laat Jake weten. “Trevor has an amazing spirit that just brightens up any room, and he can shred on the ‘ukulele. And [guitarist]Spencer Thomson holds down the rhythm and makes everything groove. It was a joy to collaborate with them.”

Bette Midler schittert in een uitgeklede, maar glinsterende versie van haar Golden Globe-winnende klassieker, “The Rose”. Jake en Jimmy Buffett vertolken opnieuw hun prachtige versie van “Come Monday,” een nummer dat Jake heeft gespeeld tijdens zijn tour met Buffett. “Why Not”, geschreven en gezongen door multi-platina hitmaker Kenny Loggins, is een heerlijk upbeat stukje soul-pop met hooks die je niet meer vergeet. Fans die hunkeren naar een volledig instrumentaal nummer kunnen genieten van het toepasselijk genaamde “Smokin’ Strings,” dat Jake schreef en uitvoerde met bluegrass gitaarsensatie Billy Strings. Daarnaast gaat Jake de strijd aan met Warren Haynes van Gov’t Mule/ex-Allman Brothers tijdens hun vurige vertolking van de blues-rock klassieker “On the Road to Freedom”.

En terwijl de Beatles altijd al een grote rol speelden in Jake’s repertoire (hij scoorde één van zijn eerste hits met zijn weergaloze versie van “While My Guitar Gently Weeps”), covert hij op Jake & Friends niet één, niet twee, maar drie juweeltjes van de Fab Four, in samenwerking met Ziggy Marley, Jon Anderson, Vince Gill en Amy Grant.

“Looking back on it all now, it feels like a dream,” zegt Jake met een gevoel van trots en opluchting. “I grew up fantasizing that one day I might be able to meet my musical heroes, and here I am on my own record playing with them. That’s remarkable beyond words. I’m so fortunate to have had this experience, and I can’t wait for people to hear it. I think they’re going to be able to tell that I’m having the time of my life.”

Het album zal op 12 november 2021 uitkomen.

Deel: