De uit Atlanta afkomstige artiest Curtis Harding heeft zijn nieuwe album ‘If Words Were Flowers’ aangekondigd en de groovy single en videoclip “Can’t Hide It” gedeeld. De clip, geregisseerd door Michele Civetta, laat acteurs Omar Dorsey (Queen Sugar) en Anthony Mackie (Captain America, The Hurt Locker) Curtis’ optreden aankondigen in het fictieve tv-programma The Velvet Touch uit de jaren ’70.

Toen hij sprak over de inspiratiebronnen van het album, legde Curtis uit dat tijdens zijn jeugd zijn moeder tegen hem zei: “Geef me mijn bloemen als ik er nog ben.” Het bleek een zin die de getalenteerde zanger en multi-instrumentalist door de jaren heen is bijgebleven, een herinnering om zijn liefde en waardering te tonen voor de mensen om wie hij geeft voordat het te laat is.

“Dat is hoe ik dit album zie”, reflecteert Harding. “Ik geef mijn bloemen aan de wereld, aan iedereen die het nodig heeft om te horen wat mijn songs nu te zeggen hebben.”

‘If Words Were Flowers’ is geschreven en opgenomen in de afgelopen twee tumultueuze jaren, met als resultaat een levendig, bedwelmend en divers boeket aan songs. Geïnspireerd op vintage soul, R&B, hiphop, garagerock en psychedelica, hoor je rauwe en ruige nummers begeleid door strakke grooves, pittige blazers in een avontuurlijke productie van Harding zelf en producer Sam Cohen (Kevin Morby, Benjamin Booker) met wie hij in het verleden vaker samenwerkte.

“Nina Simone heeft altijd gezegd dat het de taak van een artiest is om de tijden te weerspiegelen”, legt Harding uit. “Ik vind het belangrijk om in het moment te leven. Als je dat doet en je bent eerlijk en kwetsbaar, kun je de mensen bereiken die bereikt moeten worden.”

Op Harding’s voorgaande album Face Your Fear (2017) werkte hij samen met Cohen, aangevuld met superproducer Danger Mouse. Dat album bracht Harding in contact met artiesten als Jack White en Lenny Kravitz, bezorgde hem festivaloptredens bij Newport Folk, Lollapalooza, Austin City Limits en leverde alleen al op Spotify bijna 60 miljoen streams op.

NPR riep het album uit tot een van de beste R&B-releases van het jaar en noemde Harding een “begaafde, door gospel geinspireerde schreeuwer en diepgraver in het oeuvre van Curtis Mayfield en Stevie Wonder”. Telerama omschreef de muziek als “geweldig glinsterende ballads, zwart psychedelisme en prachtige blues”, The Times prees het als “soul met een diepgewortelde variëteit”. Madame Figaro schreef dat “Onder leiding van Danger Mouse, Curtis Harding een lading elektronische soul levert die mixt, enthousiasmeert en opwindt.” Het nummer “On And On” van het album was onlangs ook te zien in de slotscène van de finale van de miniserie The Falcon and the Winter Soldier van Marvel Studios op Disney+.

Het album zal op 5 november 2021 uitkomen.

Deel: