De ‘Breder dan klassiek’ nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta, waarin het strijkorkest samen met een artiest van buiten de klassieke wereld uit de comfortzone treedt, keert in januari 2022 terug met een oude bekende: Rufus Wainwright. In 2017 tourde het orkest en Wainwright al zeer succesvol samen in een reeks uitverkochte shows. Nu hebben ze de handen ineengeslagen voor een nieuwe voorstelling.

Het wordt een heel nieuw programma met songs van Rufus Wainwright, klassieke stukken en speciale covers. Ook zal hij een nog niet uitgebracht nummer ten gehore brengen, en enkele songs van zijn laatste album ‘Unfollow The Rules’. Voor alle nummers worden nieuwe arrangementen gemaakt. Enkele publieksfavorieten uit de vorige tournee zullen zeker ook gespeeld worden.

Live-registratie op cd & lp

In november 2021 verschijnt ‘Rufus Wainwright & Amsterdam Sinfonietta Live’, een live-registratie van de tournee van Rufus Wainwright met Amsterdam Sinfonietta in 2017. De live-registratie wordt zowel op cd als lp uitgebracht door BMG.

Rufus Wainwright behoort tot de grote zangers, songwriters en componisten van zijn generatie. De New York Times roemt hem voor zijn “oprechte originaliteit”. De in New York geboren, maar in Montreal opgegroeide rasmuzikant bracht tot nu toe tien studioalbums, drie Dvd’s, en drie live albums uit, waaronder het met een GRAMMY® genomineerde album ‘Rufus Does Judy at Carnegie Hall’. Hij werkte o.a. samen met artiesten als Elton John, Burt Bacharach, Robert Wilson, David Byrne, Boy George, Joni Mitchell, Pet Shop Boys, Robbie Williams, Jessye Norman, Billy Joel, Paul Simon, Sting, en producer Mark Ronson. Hij schreef twee opera’s, ontelbare liedjes voor films en TV, en werkt momenteel aan zijn eerste musical. Op zijn meest recente, met een GRAMMY® genomineerde album ‘Unfollow the Rules’ horen we Wainwright op de toppen van zijn kunnen, met een artistieke volwassenheid vol passie, eerlijkheid en een nieuwgevonden onbevreesdheid. Wainwright heeft een grote passie voor opera en klassieke muziek, en de samenwerking met Amsterdam Sinfonietta is daarvan een mooi voorbeeld.

Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel.

Met de jaarlijkse concertreeks ‘Breder dan klassiek’ gaat het orkest een samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij beide partijen uit hun comfortzone stappen. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden. Naast Rufus Wainwright werkte het orkest voor deze reeks samen met klinkende namen als Typhoon, De Dijk, Blaudzun en Jonathan Jeremiah.

Concerten januari 2022:

07-01 Groningen, SPOT
08-01 Leiden, Stadsgehoorzaal
10-01 Amsterdam, Het Concertgebouw
11-01 Zwolle, Theater De Spiegel
13-01 Enschede, Muziekcentrum
14-01 Rotterdam, Nieuwe Luxor Theater
16-01 Heerlen, Parkstad Limburg Theaters
17-01 Utrecht, TivoliVredenburg
19-01 Arnhem, Musis
20-01 Tilburg, Concertzaal
22-01 Eindhoven, Muziekgebouw
23-01 Brussel, Bozar
24-01 Düsseldorf, Tonhalle

Deel: