Op 7 mei komt alweer het achttiende studioalbum uit van Kayak, de godfathers van de Nederlandse progressieve rockmuziek. De band is na het verschijnen van het vorige, zeer succesvolle, album ‘Seventeen’ aan haar zoveelste jeugd begonnen en dat is voor Maxazine meer dan voldoende aanleiding om deze week eens extra aandacht te besteden aan de band en haar werk.

Kayak werd al in 1972 opgericht door toetsenist/componist Ton Scherpenzeel en de helaas veel te vroeg overleden drummer/componist Pim Koopman. Tussen 1982 en 1999 bestond de band zogezegd een tijdje niet meer, maar ze kwamen weer bij elkaar voor een optreden bij de Heren van Amstel Live, waarna de band weer nieuw materiaal begon uit te brengen. Al met al dus een band met een lange historie, die inmiddels bijna 5 decennia omspant.

Deze week op Maxazine onder meer een ‘Legendary Albums’ artikel, gewijd aan het commercieel meest succesvolle en meest bekende album van de band ‘Phantom of the Night’. Daarnaast natuurlijk een review van het aanstaande vrijdag te verschijnen nieuwe album ‘Out of this World’, en een uitgebreid interview met founding father Ton Scherpenzeel. Om de week af te trappen delen we vandaag met jullie de Maxazine Spotify Playlist ‘Kayak Essentials’.

Voor mensen die de band nog niet zo goed kennen een goede manier om kennis te nemen van het oeuvre van Kayak door de decennia heen, zonder dat je jezelf een week lang moet opsluiten met je noise cancelling headphone om alle albums goed te gaan beluisteren. Maar ook voor de doorgewinterde Kayak fans en liefhebbers zeker de moeite waard omdat we niet zomaar de obligate Kayak krakers bij elkaar gezet hebben. We hebben Ton Scherpenzeel gevraagd om een goed naar zijn volledige werk terug te kijken en uit al dat materiaal een keuze te maken die hijzelf als essentiële tracks ziet binnen alles wat Kayak gemaakt heeft, tot en met het laatste album ‘ Seventeen’.

Ton Scherpenzeel heeft zich daar zeker niet met een spreekwoordelijk Jantje van Leiden vanaf gemaakt en kwam met een werkelijk prachtige lijst waarin we verwend worden met de mooiste, meer bijzondere en tot de verbeelding sprekende Kayak nummers van de afgelopen vijftig jaar. Kortom, een playlist om in te lijsten met bladgoud en een spreekwoordelijke loftrompet. Niet zonder enige trots delen wij de Maxazine Spotify ‘Kayak Essentials’ Playlist, samengesteld door Ton Scherpenzeel zelf.

Deel: