Toen de Engelse singer / songwriter Jasmine van den Bogaerde in 2011 doorbrak onder haar artiestennaam Birdy, dachten velen dat de Bon Iver-cover ‘Skinny Love’ van haar een eendagsvlieg zou maken. Tien jaar later weten we wel beter; de volgende maand 25 jaar wordende zangeres is een stabiele factor geworden in de indie folk/pop-scene. Met haar doorbraak, ‘People Help The People’ en ‘Wings’ heeft de Britse van Nederlandse/Belgische afkomst inmiddels drie hits op haar naam staan en ook ‘Let It All Go’, ‘Keeping Your Head up’ en ‘Wild Horses’ mogen inmiddels genoemd worden tot de bekendere nummers van de Britse schone.

Het is inmiddels al weer vier jaar geleden dat we Birdy in ons land hebben mogen zien en horen, en dus was de live-stream, die de zangeres donderdagavond over het net verspreidde, een aangenaam welkom voor haar fans. Het duurde even na haar album ‘Beautiful Lies’ uit 2016 en bijbehorende tournee, waarna ze zich even terugtrok uit de muziek. Even tijd om weer tot zichzelf te komen en wat meer van de wereld te zien, zoals ze het zelf noemde. Gelukkig kwam ze eind vorig jaar terug met een nieuwe EP, over twee weken gevolgd door een nieuw album, ‘Young Heart’. Voor het eerst live werden nummers van de plaat ten gehore gebracht, vanuit Wilton’s Music Hall in Londen, de oudste Grand Music Hall ter wereld.

Birdy introduceerde zichzelf met een vooraf opgenomen mini-documentaire, waarin ze de afgelopen vier jaar rust beschreef. Een tijd waarin ze een periode in Los Angeles verbleef en geweldige muzikanten ontmoette, met wie ze haar nieuwe album maakte.

Alleen op vleugelpiano, omringd door meerdere camera’s, ving Birdy aan en ook tien jaar na haar ‘Skinny Love’ bleek de stem van Birdy nog steeds hetzelfde, als had de tijd geen invloed op haar stem. Eenvoudig schakelde ze over van piano naar gitaar. De zangeres bleek vergezeld door een gloednieuwe band, waaronder een hele batterij gitaristen, 8 strijkers, een klarinet en zelfs een Franse hoorn. Door de lockdown kon goed gebruik worden gemaakt van het prachtige authentieke balkon van de ruim 150 jaar oude zaal en het traps-oplopende podium, waarover haar muzikanten ruim opgezet waren verdeeld.

Het begin leek soms wat onwennig, maar vanaf het prachtige ‘Voyager’, van haar nieuwe album’, leek Birdy wat meer op haar gemak te zijn gekomen. Was het de toepasselijke tekst, de sfeer of de rust die de sfeervolle setting uitstraalde? Feit was wel dat er vanaf dat moment zelfs met regelmaat een glimlachje af kon bij de zangeres die toch bekend staat om haar serieuze geconcentreerde performances.

De kleine versie van Roberta Flack’s ‘The First Time Ever I Saw Your Face’, of ‘Surrender’, de eerste single van haar aankomende album; het viel vanavond allemaal op z’n plek. En al was het geen overgeproduceerde megaproductie, de Engelse maakte goed gebruik van de beperkte ruimte in het Britse muziektheater. Zoals bij ‘Little Blue’ van haar nieuwe album, waarbij ze stilzwijgend de trappen naar het balkon beklom, om daar voor slechts één nummer haar oh zo belangrijke band ook daar de aandacht te geven.

Het was voor Birdy op dit moment de best mogelijke manier om haar nieuwe album ‘Young Heart’ te presenteren. Van het wat stevigere ‘Loneliness’ van dat album op gitaar, ging de zangeres gezeten achter de piano naar Cherry Ghost cover ‘People Help The People’ en haar nieuwe single ‘Second Hand News’, die deze vrijdag uitkomt. Het dramatische ‘Terrible Love’ werd op fantastische wijze verlengd tot de aanzet naar het absolute finalenummer ‘Skinny Love’, dat iets meer staccato gebracht werd dan de originele hit door haar in 2011.

Een paar seconden drinkpauze en een laatste nummer gaven Birdy de gelegenheid de geweldige muzikanten van de avond in het licht te zetten. Het is de bescheidenheid van de zangeres, die heel goed snapt dat niets en niemand onbelangrijk is in het grote geheel. Die perfectie, het perfectionisme van de Britse, de spanning die het gaf om na bijna vier jaar toch weer op het podium te staan… Het kwam allemaal bijeen tot een groot geheel in Londen. De brede glimlach van de zangeres, die met een laatste oogcontact de vele kijkers uitzwaaide, het toonde de kracht van de eenvoud die Birdy met zich mee draagt. Die kracht, die eenvoud, dat perfectionisme, het komt allemaal samen op die ene nieuwe plaat van de zangeres, ‘Young Heart’, die deze avond op z’n Birdy’s werd gepresenteerd.

Afbeeldingen: Screenshots livestream.

Deel: