The Master of Gothic Blues, zo wordt de Amerikaanse singer-songwriter Tim Scott McConnel ook wel genoemd. Deze McConnel bracht tot 2007 albums uit onder de naam Tim Scott. Sinds 2007 brengt hij albums onder een andere naam, Ledfoot. Sinds hij onder die naam platen uitbrengt is hij zijn stijl, de gothic blues, nog meer gaan perfectioneren.

Op zijn vijftiende begint McConnel al met touren. In 1982 krijgt hij zijn eerste contract aangeboden bij Sire Records. Inmiddels kunnen we stellen dat de beste man al op veel verschillende labels albums heeft uitgebracht. Waaronder namen als Geffen en TBC Records, waar hij nu bij zit.

Zijn optredens zijn vooral niet te veel aangekleed. Hij is er zelf, in zwarte kleding met zijn 12-snarige gitaar en een ‘’stomp-box’’. Hierdoor lijkt het alsof er meer artiesten zijn, maar dat maakt hij dus helemaal zelf.

Zijn zware, doorleefde stem past uitstekend bij de gothic blues die hij maakt. Nee, de muziek van Ledfoot is niet geschikt voor de mensen die op zoek zijn naar luchtige, vrolijke songs. Voor deze muziek moet je echt even gaan zitten en het tot je laten komen. Je laten meeslepen in de verhalen is de beste manier om de muziek zo compleet mogelijk te ervaren.

Met deze nieuwe ‘Black Valley’ wordt het allemaal weer wat somberder. Met zo hier en daar een wat, voor zijn doen, luchtigere melodie. Hiervan is ‘Angel Town’ een goed voorbeeld. Met de fijne slide her en der een erg fijn in het gehoor liggende track.

Over sommige albums kun of wil je niet te veel verklappen. Dit album is er echt voor gemaakt om op een lekker vrij avondje een lekker speciaal biertje te pakken, lampen op de laagste stand, een kaasje en de cd op een goed volume. Dan gaat dit album en de genialiteit die in de muziek van Ledfoot schuilt helemaal naar boven komen en die zal je intrigeren.

Voor de fans van de duistere kant van blues, fans van verhaalvertellers in de muziek is ‘Black Valley’ een heuse aanrader. De mensen die liever naar vrolijke/luchtige muziek luisteren kan ik met een gerust hart zeggen dat dit niks voor je is, maar ja, dat zegt de titel natuurlijk ook al. (8/10) (TBC Records)

Deel: