Hoewel zijn collega-muzikanten hem waarderen en weten te vinden wanneer ze hem nodig hebben, wordt gitarist  Nick Fletcher betiteld als “The best kept secret in British Prog”. En dat terwijl hij zo’n veertig jaar muziek maakt en componeert. Op zijn twaalfde leerde hij gitaar spelen en hij liet zich beïnvloeden door artiesten als Steve Hackett, Steve Howe, Jan Akkerman en Andrés Segovia.

Fletcher studeerde drie jaar aan de Huddersfield School Of Music en speelde in diverse bands, waaronder die van progrock meester John Hackett. Daarnaast heeft hij zich geconcentreerd op het spelen van klassiek gitaar. Ook heeft hij een serie eigen albums uitgebracht.

Op zijn meest recente cd, ‘Cycles Of Behaviour’, wordt Fletcher ondersteund door Dave Bainbridge (gitaar, toetsen), Tim Harries (bas), Russ Wilson (drums) en Caroline Bonnett (zang, toetsen), die ook zorgde voor productie en de mastering. John Hackett, met wie hij veelvuldig samenspeelt, zingt en speelt fluit op een aantal nummers.

Op het album treffen we acht nummers aan, die allemaal keurig passen in het progrock-stramien. Vaak lang uitgesponnen, veel instrumentaal, harmonieus en melodieus en getuigend van een enorm vakmanschap van Fletcher en zijn maten. Ondanks het feit dat er een paar lange nummers tussen zitten wordt het nergens vervelend. Er zit voldoende variatie in om het interessant te houden.

Nummers die de meeste indruk op mij maken zijn het stevige ‘Tyrant And Knaves’, het rockende ‘Annexation’ en het ruim dertien minuten lange ‘Philosopher King’. Een uitstekende album, dat door de progrock-fans zeker beluisterd dient te worden. (8/10) (Eigen productie)

Deel: