In Uganda waren gisteren de presidentsverkiezingen. Vandaag wordt er uitgekeken naar de uitslag. De strijd gaat tussen Yoweri Museveni, de zittende president, die al 34 jaar lang president is van het Oost-Afrikaanse land en de hoop voor de jongere generatie: popster Bobi Wine.

Bobi is in Oost Afrika een grote popster. Hij werd bekend door hits als ‘Akagoma’, ‘Funtula’ en ‘Sunda’ (featuring Ziggy D). Bobi maakt dancehall/reggae muziek die met een sterke sociale boodschap is doorspekt. Het is met deze sociale boodschap dat de zanger het merendeel van de jongere generaties in Uganda achter zich heeft weten te krijgen.

Bobi won verschillende keren de Pearl of Africa Music award, de MTV Africa Music award en won in 2018 nog de Zzina Award voor beste song van het jaar met ‘Kyarenga’ en hij won tevens de award voor beste mannelijke artiest van Oost Afrika.

De mensen zijn toe aan verandering. De strijd is dan ook een tussen de oudere generaties op het platteland die veelal conservatief stemmen en dan is de enige kandidaat Museveni aan de ene kant en de jongeren van Uganda aan de andere kant die een andere politiek wensen. Uganda is nog steeds aartsconservatief en gebouwd op door missionarissen opgelegde christelijke dogma’s en antieke waarden waarin bijvoorbeeld geen plaats is voor de regenbooggemeenschap.

Bobi Vine is in aanloop naar de verkiezingen meerdere keren van straat geplukt en zonder reden gearresteerd. Na zijn vrijlating braken er rellen uit waarbij meer dan 50 mensen de dood vonden. Museveni schoof de verantwoordelijkheid voor de dodelijke rellen op buitenlandse LGBT+ organisaties. Volgens Museveni: “homoseksuelen die de stabiliteit en onafhankelijkheid van Uganda willen ondermijnen.”

Bobi Wine staat symbool voor de verandering waar zoveel jongeren op hopen. Mensen hebben hun leven gegeven voor een betere toekomst. De exitpols zijn echter nog niet duidelijk in het voordeel van Bobi Vine. De 76-jarige Museveni heeft 1,5 miljoen stemmen (65%) behaald, terwijl koploper van de oppositie en presidentskandidaat van de NUP, Bobi Wine, 647.146 stemmen (27,39%) had, volgens de tweede reeks voorlopige resultaten van de kiescommissie.

De spanning rond de uitslag zal vandaag naar een hoogtepunt gaan. Mocht Museveni winnen dan zal waarschijnlijk een groot deel van de bevolking dat niet zonder slag of stoot accepteren. Voor de veiligheid van kandidaat Bobi Wine zullen zich dan ook weer veel mensen zorgen maken.

Deel: