Vorige maand verscheen het David Bowie album ‘Space Oddity 2019 Mix’ op 1CD en 1LP. Dit was het tweede studio album en staat bekend als een mix van folk, ballades en progressieve rock. Ter ere van deze uitgave zijn wereldwijd gekleurde LP’s verdeeld: maar liefst 1969 zilveren én 50 gouden. Degene die een gouden of zilveren LP hebben gekocht hebben extra geluk: zij maken nl. ook nog eens kans op een exclusieve David Bowie tote bag. Ze moeten hiervoor een foto van zichzelf met de gekleurde LP uploaden op de Space Oddity 2019 World Map, die speciaal is ontwikkeld voor de gelukkigen.

David Bowie

‘Space Oddity’ werd in juli 1969 uitgebracht door David Bowie. Het nummer stond op de later dat jaar uitgebrachte plaat ‘David Bowie’, die later onder de naam ‘Space Oddity’ opnieuw werd gereleased. Bowie kwam op de naam van de hit na het zien van Stanley Kubricks film ‘2001: A Space Odyssey’. Bowie was de eerste die een ode aan de klassieker bracht. Later kwamen onder anderen ook Tom Schilling met ‘Major Tom’, Def Leppard met ‘Rocket’, Alphabeat met ‘Fantastic 6’ en Lana Del Rey met ‘Terrence Loves You’ als ode aan de film. De versie van Bowie echter is de meest aansprekende hit gebleken. Zelfs Bowie’s ‘Ashes to ashes’ en ‘Hallo Spaceboy’ (in de Pet Shop Boys remix) behaalden nooit het succes ven ‘Space Oddity’.

Tegelijkertijd is ‘Conversation Piece’ uitgebracht, een 5CD-box met niet eerder uitgebrachte tracks van David Bowie. ‘Conversation Piece’ bevat twaalf eerder niet eerder uitgebrachte tracks / demo’s uit de periode, evenals de gloednieuwe mix van het album ‘Space Oddity’ van de oude Bowie-producent / medewerker Tony Visconti.

Van de ‘Space Oddity’-albummix van 2019 zegt Visconti: “Het was zo leuk om verborgen juweeltjes van muzikaliteit te vinden met meer tijd om de tweede keer te mixen, een gitaar twiddle hier, een trombone-explosie daar, Marc Bolan’s stem in een groepskoor en meer detail in het algemeen dat we al die jaren geleden over het hoofd hebben gezien toen het label ons maximaal een week de tijd gaf om dit album te mixen. En in de details vind je de 22-jarige David Bowie, die de wereld snel zou veroveren.”

Het boek met 120 pagina’s hardback-boek bij de doos bevat exclusieve memorabilia uit de persoonlijke collectie van de voormalige manager van David, wijlen Ken Pitt, en uit het David Bowie Archive®, en bevat foto’s van Ray Stevenson, Vernon Dewhurst, David Bebbington, Ken Pitt, Alec Byrne, Tony Visconti en Jojanneke Claasen.

Deel: