BMB is een onverdunde Nederlandstalige hiphop-act met hart en hersens die tekstueel de grens opzoekt tussen humor en zelfrelativering. In 2013 werd hij, samen met drie anderen, uitgeroepen tot Stadsdichter van Maastricht. Verschillende optredens in poptempels als Paradiso, Patronaat en de Effenaar leidden in 2015 tot zijn eerste EP ‘Boy In De Hoed’. Deze verzameling krachtige nummers, laat zien hoe de rapper in de loop van tijd is gegroeid, maar ook hoe hij zijn wortels trouw wist te blijven. In 2016 heeft BMB nog een aantal singles uitgebracht waarmee hij onder andere terecht kwam in de, door DJ Snelle Jelle samengestelde hiphoplijst en mocht hij een optreden verzorgen op het uitverkochte festival Woo-Hah in Tilburg.

Nu is er dan, onder de titel ‘Relatief’ een nieuwe EP met daarop zes tracks waarmee BMB duidelijk laat horen dat de curve waarin hij zich verder ontwikkeld nog steeds behoorlijk omhoog loopt. BMB is een relativering tussen het overgrote deel van de nederhop scene. Eigenwijs, geen grijze muis, geen follower, maar iemand met een eigen smoel en die het niet nodig heeft om volledig afgelikte stijlboterhammen nogmaals af te likken.

Productioneel klinkt de schijf erg goed. Duidelijk is dat er met veel zorg en aandacht aan deze EP gewerkt is. Een mooi open, transparant geluidsbeeld, waarin de goed gearrangeerde tracks mooi neergezet worden. Wellicht meer pop dan hop, maar die productie is top.

Opener is de licht verwarrende track ‘Tempo’. “Het is niet erg om anders te zijn”, rapt Bart, en voor de rest spuwt hij in een knappe flow poëtische teksten die vooral een gevoel weergeven. “Je hoeft niet altijd mee te lopen met de grote menigte” is een andere aanwijzingen dat we hier te maken hebben met een soort van coming of age rap, die steeds meer past bij de persoon van Bart Bremmers, BMB.

‘Geen Angst’, wellicht de meest commerciële track op deze EP. Heerlijke beats, met een mooie vocale bijdrage van Barts muzikale en levenspartner, zangeres LAURA, die net als Bart steeds verder tot de hoogste regionen van de Nederlandse popscene weet door te dringen. Leukste track is ‘Rock N Rolla’, samen met IZZY die tweetalig is en waarin BMB trots verkondigd dat rock’n roll tegenwoordig niet meer in een stijl te vangen is. Mooi, de man snapt het.

BMB is de meest verfrissende rapper die we op dit moment in Nederland hebben. Eigenwijs, dat zeker, met zijn stijl gaat hij niet voor het snelle instant succes, maar laat deze Limburgse kaas nog maar lekker even rijpen. De smaak wordt steeds beter. Kwaliteit verloochent zich niet. BMB? die komt er wel! Zijn G is zo zacht dat die bas wel moet klappen! (8/10) (BMB)

Deel: