Zo’n 32.000 bezoekers, een comeback show van Solars ‘eigen’ FeestDJRuud, sport, spel, honderden creatieven die het festival bouwden en zelfs een klassiek pianoconcert op de Mainstage. De vijftiende editie van het jubilerende en uitverkochte Solar was er eentje voor in de boeken.

Traditiegetrouw stond de donderdag van Solar in het teken van non-muzikale activiteiten op de camping. Van voetbal- en dodgeballtoernooien, tot het debuut van het Geen-Sterren-Restaurant: een gigantisch pop-up restaurant in de Feesttent, met een menu dat werd samengesteld door verschillende food trucks. Het was een mooie aftrap van de uitverkochte vijftiende editie van Solar Weekend.

Het natte begin (oorzaak: regen en waterpistolen) weerhield de bezoekers niet van een feestje. Op de camping – inmiddels een festival op zich – verrezen drie podia. De 3FM Hangout met livemuziek van onder meer Tape Toy en S10, Mozem op het strandje en de Feesttent, met host Kamping Kitsch Club. Diezelfde Feesttent werd ‘s nachts omgetoverd tot de 72-uurs Silent Disco, die iedere nacht doordenderde tot in de kleine uurtjes.

Op zaterdag en zondag opende het festivalterrein, met bijzondere shows van onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Kraantje Pappie, Broederliefde, Charly Lownoise & Mental Theo, Ben Klock en Ben Sims. Een ander hoogtepunt: de comeback van FeestDJRuud, die zorgde voor ouderwetse chaos, zoals alleen hij dat kan.

Maar dat was nog lang niet alles. Creativiteit slaat de klok op Solar en dat was ook dit jaar te zien, met dank aan de honderden creatieve bouwers, kunstenaars en collectieven. Een Griekse tempel als House of House, het Middendorp met hoge pilaren, bomen en zeppelins en een stage op het water in Japans thema. Maar vergeet ook niet de hostings van creatieve partijen zoals Driehoek, SwiepSwap en Funky Town. Daartussen tal van spelletjes, theatershows en een flinke dosis meligheid.

Een andere primeur: op zondag vond er voor het eerst een klassiek pianoconcert plaats op de Mainstage. Jeroen en Sandra van Veen speelden Canto Ostinato, waarbij de bezoekers ontspannen en zittend toekeken, klaar voor het feest dat daarna zou volgen.

Al met al een bijzondere uitverkochte editie. Nog even nagenieten, maar dan gaat de blik op volgend jaar. Solar Weekend 2020 vindt plaats van 30 juli tot en met 2 augustus aan De Maasplassen in Roermond. Early Bird Tickets gaan eind 2019 in de verkoop.

Deel: