Ed Sheeran is één van de beste singer-songwriters van het moment, en wellicht ook één van de meest eigenzinnige artiesten. Hij had 3 albums lang de gewoonte zijn albums geen normale titel mee te geven: ‘+’, ‘X’, en ‘÷’. Dan verwacht je als zesde album nog wel iets in de richting van ‘-‘, ‘!’, ‘%’ of wellicht wel leuk voor Ed: ‘@’. Niets van dat alles, Ed slaat een andere richting in. Qua titel en qua muziek: ‘No.6 Collaborations Project’ is toch wel wat anders dan we van Sheeran kennen. Of misschien toch niet, want de EP ‘5’ was in 2011 ook al een ‘Collaborations Project’, hoewel ‘No. 6’ toch wel een stuk verder gaat daarin.

Op het album brengt Ed Sheeran verschillende samenwerkingen met onder andere Justin Bieber, Eminem, Khalid en Bruno Mars. Qua verkopen is het wel goedgekomen met het album, want inmiddels heeft het album al de gouden status behaald en ‘No.6 Collaborations Project’ is daarbij zijn derde album met een nummer één-notering in de  albumlijsten, na ‘X’ (2014) en ‘÷’ (2017). Marketingtechnisch zit het dus wel goed met Ed, want om de release te vieren opende hij (ofwel zijn team) verschillende pop-up stores over de hele wereld, waaronder één in Amsterdam. In de store werd exclusieve merchandise verkocht, welke alleen op 12 en 13 juli verkrijgbaar was. Een verkoopsucces, maar dat konden we je vooraf ook wel vertellen.

Op ‘No.6 Collaborations Project’ staan samenwerkingen die al bekend zijn. Die met Justin Bieber (‘I don’t care’), Khalid (de grote hit ‘Beautifull people’) en ‘Remember the name’, die hij maakte met 50 Cent en Eminem. Slim om samen te werken en zo ook de fans van anderen te prikkelen om het album aan te schaffen. Wellicht is dit ook het grote idee er achter, want een marketingtechnisch succes mogen we het inmiddels wel noemen. Op de samenwerkingen met Khalid en Justin Bieder na zijn de overige acht van de 10 (!) singles van het 15 nummers tellende album feitelijk geflopt.

Is het logisch dat acht van de tien singles flopten? Tsja, wellicht niet eens, want ‘No.6 Collaborations Project’ is niet echt een Ed Sheeran-album te noemen. Leuk voor de fans, leuk om de fans van de meewerkende artiesten te proberen te overtuigen, maar voor de gemiddelde luisteraar is het album wellicht toch net iets te experimenteel. Experimenteel is wellicht  niet de stijl is die je van Sheeran zou verwachten. Nummers als ‘South of the border’ ( feat Camila Cabello & Cardi B), ‘I don’t want your money’ (feat H.E.R.) en ‘1000 nights’ (feat Meek Mill & A Boogie Wit da Hoodie) zijn tracks die gewoon goed in elkaar zitten (maar met minder bekende artiesten als samenwerking en dus wellicht daarom niet als single uitgebracht).

‘No.6 Collaborations Project’ is niet slecht, het is gewoon: anders. Verwacht geen Ed Sheeran van ‘X’ of ‘+’, maar een voortborduursel op ‘Shape of You’ en de eerder genoemde EP ‘No.5 Collaborations Project’. Een andere Ed, maar dat kan ook persoonlijk zijn. Je moet er van houden. (6/10) (Asylum/Atlantic)

Deel: