Drie jaar kostte het de Kaiser Chiefs na ‘Stay Together’ om met een opvolger te komen. ‘Duck’ zal eind deze maand het licht zien, en drie jaar is eigenlijk wat aan de lange kant tussen twee albums van de Britten. Goed, tussen ‘Off with Their Heads’, ‘The Future Is Medieval’ en ‘Education, Education, Education & War’ zat ook telkens een kleine drie jaar, maar juist die albums waar de band wat meer tijd voor had genomen waren relatief tegenvallender dan de albums uit de beginjaren, waar tussen ‘Employment’, ‘Yours Truly, Angry Mob’ en ‘Off with Their Heads’ telkens maar één à twee jaar tussen zat. Statistisch gezien zijn de sterkere albums dus de beste albums van de band. Is drie jaar te lang qua productieproces voor de Kaiser Chiefs?

Eerste single ‘Record Collection’ beloofde veel goeds, muzikaal gezien. De Kaiser Chiefs leken zichzelf opnieuw uit te hebben gevonden en we waren erg benieuwd naar het vervolg hierop. Dat vervolg, single ‘People Know How To Love One Another’ was wat van een ander kaliber. Het vernieuwende werd ingewisseld voor een typerend Britpop-geluid, en pas na enkele keren luisteren kwam het nummer binnen. Vreemd, want het nummer was juist precies waar we de Chiefs van kennen en op hoopten. En zeker toen we Ben H. Allen III weer tegenkwamen als producer. Op ‘Stay Together’ even ingewisseld voor Brian Higgins, maar na ‘Education, Education, Education & War’ weer terug aan de knoppen. Laten we ‘Stay Together’ maar weer snel vergeten en Higgins weer snel terugsturen naar Girls Aloud, Sugababes, de zusjes Minogue en S Club 7, met wie hij eerder volop mee werkte.

Toch grijpt ‘Duck’ je niet meteen. Nummers als ‘Lucky Shirt’, ‘Kurt vs Frasier (The Battle For Seattle)’ of ‘Target Market’ hebben zeker wat tijd nodig, maar zullen door de fans uiteindelijk wel omarmd worden. Het beste album van de Kaiser Chiefs hebben we hier niet in handen, maar met ‘Duck’ lijken de mannen wel weer op de terugweg naar het betere werk. Als ze volgend jaar direct een achtste album er overheen klappen, gaat het goed komen. Geen drie jaar wachten, niet overdenken, maar doen. Tot die tijd zal ‘Duck’ zeer zeker bevallen. (7/10) (Polydor)

Deel: