Opgericht in 1993 vierden de mannen van de Lighthouse Family vorig jaar hun inmiddels 25-jarig jubileum. Nu, een jaar later, komt vanwege dat 25-jarig jubileum het album ‘Blue Sky In Your Head’ uit. Een jaartje later is voor hen gerechtvaardigd, mede omdat de bandleden tussen 2003 en 2010 muzikaal hun eigen weg insloegen. ‘Blue Sky In Your Head’ maakt echter duidelijk dat de band met hun eerste album in 18 jaar nog steeds de chemie heeft die het in de jaren ’90 had.

‘Blue Sky In Your Head’ bestaat uit twee delen. Een cd met nieuw materiaal en één met oude nummers, samengevoegd als verzamelaar. Natuurlijk is het meest in het oor springend op die verzamelaar de grote hit ‘High’, die in ons land een dikke top 10-hit werd. Maar ook kleinere hits als ‘Raincloud’, ‘Lifted’ en ‘Question of Faith’ brengen herinneringen terug naar de 90’s.

‘Blue Sky In Your Head’ bevat echter ook dertien nieuwe nummers, die door de jaren heen geschreven zijn. In 2011 gaf het duo al aan een enorme berg nummers op de plank te hebben liggen om een nieuw album uit te brengen. Het perfectionistische van de twee maakte dat het nog tot nu duurde voor het album af was. En zelfs nu werd het album nog 2 maanden uitgesteld. Een kans op een goede comeback krijg je immers slechts één keer.

Titeltrack ‘Blue Sky In Your Head’ laat direct dat oude vertrouwde gevoel weer terug komen. De Easy Listening waar de Lighthouse Family om bekend stond houdt ook 25 jaar na oprichting nog stand. Nummers als het uptempo ‘Waterloo Street’, meezinger ‘Light On’ of gedroomde Eurovisie Songfestivalinzending ‘My Salvation’ pakken je direct in, waarbij het album verder voornamelijk luistermuziek is, een cd’tje dat je lekker op de achtergrond kan aanzetten zonder er te veel door gestoord te worden.

De herkenbare stem van Tunde Baiyewu klinkt na al die jaren nog steeds zo warm als weleer. Het is daarom wellicht ook dat een band als de Lighthouse Family nooit echt zal vervelen. Het is allemaal wat neutraal, met zo nu en dan een positieve uitschieter er tussendoor. Tekstueel zit er iets meer diepgang in de nummers, maar muzikaal gezien klinkt het allemaal nog net als voorheen. Als de band een comeback maakte om te vernieuwen, sloegen Tunde Baiyewu en Paul Tucker de plank mis met ‘Blue Sky In Your Head’. Wilden ze voortkabbelen op de successen van vroeger, zitten ze goed. Alleen zitten we nu wel in een ander tijdperk, dus hits hoef je niet te verwachten op het album. Een geslaagde comeback? Laten we het houden op geslaagd voor de fans. (7/10) (Polydor)

Deel: