De tienvoudige Amerikaanse Grammy winnaar Bobby McFerrin komt op donderdag 7 november 2019 naar Het Concertgebouw in Amsterdam en op 14 november naar het Muziekgebouw in Eindhoven. De concerten van McFerrin staan niet specifiek in het teken van een nieuwe plaat, maar altijd in het teken van creatieve energie. De kaartverkoop voor de concerten start op vrijdag 21 juni om 10:00 uur.

De Amerikaanse zanger werd in 1950 geboren in New York waar hij opgroeide in een zeer muzikaal gezin. Op zijn achtste verhuisde McFerrin samen met zijn familie naar Hollywood waar hij zijn liefde voor muziek liet spreken door het bespelen van de klarinet en piano. “I knew that I was a musician early, I knew that I was very interested in music”, aldus de zanger.

Daar bleef het niet bij want in 1988 scoorde hij zijn wereldberoemde mega hit ‘Dont Worry, Be Happy’, wat het allereerste a capella nummer in de geschiedenis is dat de top 40 heeft bereikt. Geen achtergrondvocalen, geen instrumenten, alleen de zuivere stem van Bobby McFerrin. Door zijn wereldsucces opende hij de deuren voor andere a capella vocalisten en beatboxers. De titel van het nummer werd een slogan die tot de dag vandaag nog vaak wordt gebruikt: ‘Don’t Worry, Be Happy’.

Jazz, pop, R&B, klassiek, wereldmuziek, Bobby was het allemaal en tegelijkertijd ook allemaal niet. Hij pakt van verschillende muziekstijlen een ingrediënt en creëert daarmee zijn eigen meesterwerk. Hij leerde muziek te maken met zijn eigen lichaamsdelen en wist zichzelf zo goed te ontwikkelen dat hij ook als one-man band op wereldtournee kon gaan.

Zondag 14 juli is deze creatieve geest te bewonderen tijdens het North Sea Jazz festival in Rotterdam. 7 november keert hij terug om een volwaardig concert te geven in Het Concertgebouw en 14 november in het Muziekgebouw te Eindhoven

“I try not to “perform” onstage, I try to sing the way I sing in my kitchen, because I just can’t help myself. I want audiences to leave the theatre and sing in their own kitchens the next morning. I want to bring audiences into the incredible feeling of joy and freedom I get when I sing.“ – Bobby McFerrin-

Deel: