Op vrijdag 31 mei vond het Blues, Rock & Roots aan de Maas in Maastricht plaats. Het weer was uitstekend, een goede organisatie en een line-up om van te smullen. Het was de eerste keer dat dit festival werd gehouden, de line-up bestond uit een 12-tal acts waaronder Voltage, Waylon, de Cinelli Brothers en Ian Siegal.

Voltage
De eerste band die we bezochten was Voltage, de band van Dave Vermeulen. Deze Helmondse band schopte het tot de finale van de Voice of Holland, ze wonnen echter niet maar een tweede plaats is ook niet slecht. Voltage bestaat uit Dave Vermeulen (zang/gitaar), Gijs Heijnen (gitaar/backing vocals), Bob Donkers (bas) en Bart Candel (drums). Voltage is een goede bluesrockband uit Brabant, ze spelen goede Southern Rock en Americana. Hun inspiratie halen ze uit de muziek van Status Quo, Allman Brothers en ZZ Top. Dave heeft een geweldige goede blues sound, hier gaan we hopelijk nog meer van horen.

Cinelli Brothers
De Cinelli Brothers is geboren uit een gezamelijke passie voor de elektrische blues uit de jaren ’60 en’ 70, toen Marco (gitarist) en Alessandro (drummer) besloten tot het vormen van een band en maken muziek in de stijl van Chess, Stax en Motown. De Cinelli Broers zijn een nieuwe generatie muzikanten van deze tijd die de liefde van Blues, R&B en Soul voort laten bestaan, wat kunnen deze mannen knallen, heerlijk om te luisteren, hele aardige gasten en zeer zeker gevoel voor blues. De succesvolle shows in Europa heeft de band doen besluiten om het niveau van hun muziek te verhogen. Het kan niet anders dat dat deze enorm succesvol wordt, chapeau. Het publiek was razend enthousiast over deze band.

Catfish
Engeland Blues Award winnaars ‘Catfish’ hebben een uitstekende live band, Matt Long de fenomenale frontman in de 23-jarige gitarist/zanger die met een echte passie voor de blues speelt. Zij wonnen vele prijzen zoals Britse Blues Award en in 2018 de Award UK Blues Blues band van het jaar (Engeland). Catfish debuteerde in 2015 met het album ‘So Many Roads’, gevolgd door de EP ‘When BB Sings The Blues’, een eerbetoon en ode aan de grote B.B. King. Catfish straalt kwaliteit uit en fenomenaal hoe een jonge gitarist zo de blues kan spelen. Ze speelden nummers van hun nieuwe album ‘Burning Bridges’ en ‘Too Far To Fall’, het klonk geweldig goed. Ze sloten af met ‘Make It Rain’.

CC Jerome ft Mike Sanchez – ft Earl Jackson – ft Georgina Peach
Jerome heeft veel ervaring opgedaan, vooral in Amerika, waar hij van 1997 tot 2007 heeft gewoond. Hij heeft met veel bekenden in de blues en rockabilly scene gespeeld, waaronder Joe Clay, Billy Lee Riley, soul singer Barbara Lynn, Eddie Bond, Ray Campi, Lee Rocker, Pep Torres, Levi Dexter, CC Jerome Trio is een blues/rockabilly band uit Eindhoven. Ze speelden eerst met de prachtige zangeres Georgina Peach, zij wist meteen de snaar te raken met haar stem, een prachtige zwarte soul stem. Ze had een enorme gun factor en blies het publiek meteen de blues toe, geweldig om te horen. Mike Sanchez speelde mee op de piano, het leek alsof je Fats Domino of Jerry Lee Lewis hoorde spelen. Georgina Peach kwam nog eenmaal op het podium en speelde een duet met Sanchez en de band met het nummer van Bonnie Tyler & Shakin Stevens, ‘A Rockin Good Way’.

Douwe Bob
Zangeres AJ Plug (Alexandra Jolanda) wordt gezien als één van de meest opvallende blues ladies die de Nederlandse bluesscène van de laatste jaren maar ze was helaas ziek en kon niet optreden. De organisatie had snel een vervanger geregeld, niemand minder dan Douwe Bob, met hem samen speelden een flink aantal gastartiesten. Heel bijzonder dat ze speelden alsof ze al jaren samen optreden. Het optreden werd gestart met Douwe’s hit ‘Shine’, hij pakte het publiek met zijn 6-koppige band helemaal in. Na ‘I’ll Be Here’ zei Bob “ik wil afbuigen van de setlist, ik wil Elvis spelen, zullen we ‘That’s Alright Mama’ doen?”. Het klonk buitengewoon goed, Douwe moet volgend jaar de blues komen zingen, zeker weten dat dat een succes wordt.

Dany Franchi
De in Italië geboren Dany Franchi woont momenteel in Dallas (USA) waar hij zijn successen kent. Tijdens grote Europese festivals is hij een graag geziene gast. Dany Franchi is internationaal gezien het beste Young blues talent. Dany speelde een mix van diverse blues stijlen, old school blues en een beetje soul. Dany Franchis optreden tijdens Blues aan de Maas was lekker om naar te luisteren, het swingde de pan uit.

Stevie Nimmo Trio
Stevie Nimmo, de omvangrijke Schot zingt net zo makkelijk ruige blues rock nummers, als hele prachtige gevoelige ballades. De uit Schotland komende Stevie is samen met zijn broer een machtige en indrukwekkende blues rock act. Stevie Nimmo, die al meer dan 15 jaar de blues speelt doet dit als geen ander. Lekker om naar deze mannen te luisteren, het gitaar werk van Stevie is cool en bluesy en aangevuld met een warme toon.

Ian Siegal
Siegal behoort tot de absolute top van de Europese blues scene. Hij speelde o.a. 6 keer op het Belgische BRBF festival in Peer, dat tot de grootse bluesfestivals van Europa behoort. Hij speelde meerdere malen op vele grote festivals waaronder North Sea Jazz. Mojo riep meerdere albums uit tot ‘Album van het jaar’ en vele nominaties mocht Ian Siegal ontvangen voor zijn prestaties in de muziek in de UK. Siegal laat zijn gitaar janken en net als er geen einde lijkt te komen aan de stroom indrukwekkende gitaar riffs, vertelde hij later dan hij in Rio was geweest en vanwege dat hij zo veel dronk hebben ze daar de Ian Siegal Moonshiner uitgevonden en deze omgezet in en een song.

Waylon & Band
Waylon behoeft geen introductie meer, deze man is een alleskunner. Van blues tot country, zeg het maar, het rockt het allemaal. Wat een presentatie weer, er kwamen vele bekende nummer van Waylon langs, deze man heeft het in de poriën zitten. Leuk om met grote Waylon fans te praten, er waren er een paar die de zanger 51 keer live hadden gezien in 10 jaar tijd, dat zegt wel wat over de fans van deze rasartiest. Vele festival bezoekers kwamen speciaal voor hem te horen, hij heeft ontzettend veel support door het hele land. In Maastricht liet hij weer even horen waar de blues vandaan komt en hoe het gespeeld dient te worden, hulde voor Waylon met zijn band.

Livin’ Blues Xperience
Onder leiding van blues icoon Nicko Christiansen begon de band in de jaren ’70 als Livin’ Blues en is nog steeds springlevend bij de oudere generatie. Deze legendarische blues band speelde met de grote sterren zoals Peter Green (Fleetwood Mac), Desmond Dekker, Steve Lukather (Toto), Rory Gallagher en vele anderen en had vele grote hits in Europa zoals ‘Wang Dang Doodle’ en ‘LB Boogie’. Ze klinken in de huidige bezetting nog net zo stevig als destijds.

Danny Vera
Danny Vera fungeerde als vervanger voor Dr. Hook, deze moest afzeggen omdat leadzanger Dennis Locorriere op doktersadvies niet mocht optreden. Ook Vera is bekend in artiestenland met zijn laatste album ‘Pressure Makes Diamond’ laat Danny Vera horen dat hij een overtuigende liedjesschrijver en artiest in hart en nieren is. Zijn rock & roll sound blijft hij trouw, maar voegt daar nieuwe elementen aan toe om het aan te passen aan deze tijd, blues en americana staan deze Zeeuwse zanger uit Middelburg dan ook op het lijf geschreven.

Al met al was de eerste editie van Blues, Rock & Roots aan de Maas een groot succes, op naar 2020!

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: