Van Jeffrey Halford and the Healers heb ik diverse albums liggen en een aantal optredens meegemaakt (en ook wel eens wat biertjes gedeeld) en steeds ben ik onder de indruk geweest van het werk van de drie heren. Jeffrey Halford and the Healers wist steeds de hoge kwaliteit van hun werk te bevestigen. Vanzelfsprekend waren de verwachtingen hoog gespannen toen hun nieuwste cd ‘West Towards South’ op de deurmat viel. De band bestaat naast de al genoemde zanger en gitarist uit Adam Rossi (keyboards, drums, producer) en Bill MacBeath (bas). Op de nieuwe cd ‘West Towards South’ werken ook Mark Karan en Tom Heyman mee.

Alle nummers op de cd zijn geschreven door Halford, al dan niet in samenwerking met Don Zimmer. Het bijzondere aan dit album is dat het niet zomaar een verzameling losse liedjes, maar een samenhangend verhaal dat met elftal nummers is opgebouwd. Een conceptalbum, dat het verhaal verteld over de broers Ambrose en Cyrus en hun avonturen. Muzikaal zitten we duidelijk in het gebied van wat we americana noemen, de combinatie van rock, country, blues en alles wat zich daartussen beweegt. Van begin tot eind is er veel te genieten, zowel muzikaal als tekstueel. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn het openingsnummer ‘West Towards South’ met een gesproken tekst over een stampend ritme, het bluesachtige ‘Dead Man’s Hand’ en het swingende ‘A Town Called Slow’. Wederom een prachtig en indrukwekkend album van Jeffrey Halford and the Healers en een voortzetting van de hoge kwaliteit van het werk van deze band. (9/10) (Floating Records)

Deel: