Carly Rae Jepsen is terug, en wel mat haar vierde album ‘Dedicated’. Jepsen werkte voor het album samen met een team van vertrouwde songwriters en producers, waaronder John Hill, Jack Antonoff, Captain Cuts, Patrik Berger en oude bekende Tavish Crowe.

Het album mag niet echt meer een verrassing worden genoemd, met inmiddels al vijf uitgebrachte singles. Helaas voor Jepsen brachten die vijf niet het gewenste resultaat en bleven ze stuk voor stuk steken in de tiplijsten. Wellicht wat zuur voor de Canadese zangeres, die eind 2016 al aankondigde het album in 2017 uit te zullen brengen. Het duurde echter wat langer en je zou dan toch wel verwachten dat er volle aandacht naar de productie zou zijn gegaan om de singles de hitlijsten in te kunnen pushen. Niets is minder waar, hoewel de productie strad en glad is, zoals we van de muzikale top toch wel mogen verwachten. Bij Jepsen niet minder dus.

Wat bij single ‘Julien’ al opviel, blijft eigenlijk het hele album. Meer dan ooit trekt ze muzikaal gezien naar Katy Perry, bij wie ze begin 2018 in het voorprogramma stond. Natuurlijk behoudt Jepsen wel haar eigen geluid, maar de invloed van La Perry straalt er overduidelijk doorheen. Ondanks alles toch een kleine verrassing, want in 2017 gaf Carly Rae nog aan haar invloeden voor het album te gaan halen uit de muziek van Abba, the Bee Gees en Donna Summer. Wellicht dat we ‘Julien’ en ‘Everything He Needs’ daar nog onder kunnen scharen, maar dan heb je het ook wel gehad verder. Van de bijna 200 nummers die ze eerder zei te hebben geschreven in de voorbereiding op het album zijn die invloeden waarschijnlijk toch stuk voor stuk afgevallen. De invloed van de tournee met Katy Perry wellicht ten grondslag nemende.

Het album sluit af met het zoetsappige ‘Party For One’, dat we al kennen sinds de single release eind vorig jaar. En ondanks die kleine herkenning is dat eigenlijk een vreemde gewaarwording. Het album is afgelopen voor je het weet en aan de ene kant is dat apart, vanwege de speelduur van toch 48 minuten, aan de andere kant geeft het ook de continuïteit aan binnen het album. In vrijwel één gladde beweging gaat Jepsen door het album heen. Waar je hier en daar wat melodramatische teksten zou verwachten, is daarvan eigelijk niets te merken op ‘Dedicated’. ‘Dedicated’ heeft een lange geboorte gehad en we kunnen stellen dat Jepsen met het album een ommeslag heeft gemaakt. Of dat een goede ommeslag is? Voor nu wel. (8/10) (Schoolboy / Interscope Records)

Deel: