Het is lang stil geweest rond de Canadese blueszangeres Sue Foley. Helemaal uit beeld was ze niet; ze werkte samen met Peter Karp op een aantal albums. Maar haar laatste eigen werk dateert alweer uit 2006. Ooit begon ze haar carrière in Austin, Texas en voor haar recente cd ‘The Ice Queen’ is ze daar teruggekeerd. Met een keur aan uit Austin afkomstige muzikanten rond zich heeft ze een prima nieuw album opgenomen. Bekende gasten zijn Jimmy Vaughan en Billy F. Gibbons, die elk op een aantal nummers hun diensten bijdragen.

SUE FOLEYOp ‘The Ice Queen’ staan twaalf nummers, waarvan tien door Sue zijn geschreven of meegeschreven. Het album begint voortvarend met ‘Come To Me’ een Bo Diddley-achtig ritme en de slide van Charlie Sexton, die mooi afsteekt tegen de felle gitaar van Sue. Het tempo gaat wat omlaag in de soulblues ’81’, waarin de gitaren van Sexton en Foley en het orgel van Mike Flanigin heerlijk om elkaar heen wervelen. Jimmy Vaughan horen we in twee nummers, namelijk de Texas shuffle ‘The Lucky Ones’, waarin beiden zingen en gitaar spelen, en ‘If I Have Forsaken You’, met Jimmy op gitaar en Sue die de zang voor haar rekening neemt.

In ‘Fool’s Gold’ is Billy Gibbons te horen op gitaar, harmonica en zang. Nummers die wat mij betreft nog een extra vermelding verdienen zijn het ooit door Bessie Smith gezongen ‘Send Me To The ‘Lectric Chair’ en het solo uitgevoerde akoestische ‘The Dance’, waarin Sue Foley de Flamencokant op gaat. Al met al een prima album. ‘The Ice Queen’ heeft mij ontdooid. (8/10) (Dixie Frog, Stony Plain)

Deel: